Mesajul de felicitare cu ocazia zilei de 23 februarie a lui Igor Dodon a trezit indignarea deputatului Iurie Reniță. Într-o postare pe o rețea de socializare, parlamentarul scrie că șeful statului nu a făcut altceva decât să proslăvească o sărbătoare specifică unui stat străin. Acesta îl numește pe Dodon „cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova, care elogiază toate sărbătorile sovietice și rusești, mai ales pe cele militare”.

„Acest individ, devenit definitiv incurabil de sindromul Stockholm (ceea ce înseamnă atașament față de agresor și venerarea lui), hrănit din gros cu ideologie și propagandă sovietică, ex-sovietică și rusească, cu finanțări directe din Rusia și Bahamas (prin intermediul ortacilor săi socialiști) emană, cu o nedisimulată mândrie, o nouă (veche) mostră (monstră) de slugărnicie repulsivă față de defuncta URSS și Rusia cu ocazia zilei de 23 februarie – Ziua armatei sovietice, mai nou sărbătorită de ruși ca Ziua apărătorului patriei”, scrie Reniță pe pagina sa de Facebook. 

În același timp, deputatul susține că nu ar nimic de mirare dacă „Dodon ar fi organizat, din nou, la reședința de la Condrița sau la Ambasada Rusiei de la Chișinău un "guleai" cât toată "glorioasa armată sovietică", cu intonarea obligatorie a imnului răposatei URSS, care nu se deosebește cu nimic de cel actual al Federației Ruse”.

Reniță subliniază că mesajul de felicitare cu ocazia unei sărbători care aparține unui stat străin, cu armată de ocupație pe teritoriul nostru, trădează rolul și menirea lui Dodon ca reprezentant al Federației Ruse în Republica Moldova, altfel nu se poate califica comportamentul, dar și acțiunile lui de promovare deschisă a obiectivelor strategice rusești, în detrimentul intereselor noastre naționale.

Deputatul mai adaugă că apelul lui Dodon de a propaga valorile sovietice este unul „perfect rusesc”.

„După ce a depus flori la monumentele mercenarilor și a militarilor ruși din Transnistria, profanând în mod sfidător memoria luptătorilor noștri pentru Independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, Dodon face un apel incredibil de umilitor, spunând următoarele: "Astăzi, este de datoria noastră să propagăm valorile pentru care ei au slujit și au luptat. Iar aceasta va constitui recunoștința cea mai sinceră nu numai în fața veteranilor, dar și pentru memoria celor rămași pe cîmpurile de luptă". Perfect sovietic, perfect rusesc!”, scrie Reniță. 

În concluzie, parlamentarul a reiterat că poporul trebuie să-l demită pe Dodon.

„Dacă cu actualul parlament nu mai avem vreo posibilitate să-l suspendăm, atunci poporul poate și trebuie să-l demită pe Dodon. Pentru totdeauna!”, a conchis Reniță.