Ambasadorul permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan amintește tuturor novicilor în materie de istorie că teritoriul actual al Republicii Moldova a fost rupt în 1812 de la Imperiul Otoman și a fost numit greșit „Besarabskaia Gubernia”. Principatul Moldovei a continuat să existe până în anul 1859, când principatele Moldovei, Munteniei și Ardealului s-au unit sub numele de România.

„Lecție de bază de istorie, pentru incompetenți, din partea mea ca cetățean privat”, scrie Vlad Lupan.  

„1. Principatul Moldovei, cu capitala la Iași, a fost entitatea administrativă și unica entitate LEGALA în Imperiul Otoman de la care a fost ruptă în 1812 o parte din Țara de Sus, Țara de Jos și Basarabia - partea respectiva a fost numită (greșit) Besarabskaia Gubernia, după zona de sud a regiunii. 

2. Entitatea legală Principatul Moldovei a continuat să existe și a decis în 1859 să aleagă pe (Nota Bene) pe nobilul moldovean Alexandru Ion Cuza, ca și Principe atât al Moldovei, cat și al Valahiei, în ianuarie 1859, in urma războiului din Crimeea(!), creând Principatele unite, cu capitala la Iași și București.

3. Principatele unite își asumă numele de România, luptă de partea Rusiei și devin independente ca România, nume istoric pentru toate 3 regiuni - Dimitrie Cantemir, adorat de ruși și apologeții lor, a scris un „Hronicon a toată Țara Românească (care apoi s-u împărțit în Moldova, Muntenească și Ardealul) ...”, D. Cantemir, Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor, în Operele Principelui Dimitrie Cantemir.

4. Restul principatului Moldovei - o bucată ruptă de casă, Gubernia rusă Bessarabia, a revenit doar temporar (și rămâne încă ruptă de toată familia sa română) la mama sa, Moldova, care era unica entitate legală care avea dreptul sa se numească Moldova, deci România istorică a lui Cantemir, Mihai Viteazu 1600 și copiii copiilor noștri.
Și punctum!”, este mesajul lui Vlad Lupan.