Eurodeputatul Siegfried Mureșan consideră că Guvernul de la Chișinău „nu a întreprins suficiente acțiuni pentru a avansa în investigațiile privind frauda bancară, nu a recuperat banii furați și nu a înregistrat rezultate vizibile în sectorul justiției”. Concluzia sa vine după o delegație a Serviciului European de Acțiune Externă din partea UE a efectuat o vizită la Chișinău.

„Săptămâna aceasta la Chișinău a fost prezentă o delegație a Serviciului European de Acțiune Externă din partea Uniunii Europene. Concluziile vizitei arată că Guvernul condus de Ion Chicu nu a întreprins suficiente acțiuni pentru a avansa în investigațiile privind frauda bancară, nu a recuperat banii furați și nu a înregistrat rezultate vizibile în sectorul justiției. Fără progrese în aceste domenii nu poate exista nicio asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene”, scrie Mureșan pe pagina sa de Facebook. 

Europarlamentarul a adus aminte că la începutul lunii februarie, în contextul misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, acesta spunea că „asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene va fi acordată doar atunci când instituțiile europene vor fi sigure că autoritățile de la Chișinău implementează reforme în domeniul justiției, în prevenirea și combaterea spălării banilor și recuperarea miliardului dispărut din sistemul bancar”.