Fracțiunea PPDA a cerut o pauză de 30 de minute a ședinței Legislativului în legătură cu încălcările Regulamentului Parlamentului. S-a întâmplat după ce speaker-ul Zinaida Greceanîi a refuzat să supună votului moțiunea de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. 

Deputații PAS și PPDA susțin că Greceanîi încalcă prevederile Regulamentului Parlamentului. 

Nimeni nu înțelege după ce reguli lucrăm noi cu toții. (...) Haideți să respectăm totuși Regulamentul Parlamentului și să respectăm opoziția”, a spus deputatul PPDA, Dinu Plângău. 

Dacă o să continuați să încălcați Regulamentul, noi vom bloca tribuna Parlamentului”, a declarat deputatul Lilian Carp. 

Amintim că președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a refuzat să pună la vot includerea pe ordinea de zi a ședinței moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, înaintată de fracțiunile PAS și DA.

Deputații PAS și DA au insistat ca Ciocoi să fie audiat în Legislativ, după ce ieri PDM și PSRM au blocat moțiunea la Biroul Permanent.

Insistăm să includeți pe ordinea de zi subiectul moțiunii simple, deoarece ieri, la Biroul Permanent, așa și nu am auzit argumentele de ce nu trece. Este avizul comisiei juridice că moțiunea este conformă. Solicităm să puneți la vot includerea pe agenda Parlamentului”, a declarat Alexandru Slusari.

Biroul Permanent, cu majoritate de voturi, nu a admis moțiunea în procedură legislativă, de aceea eu nu voi supune votului. Direcția juridică va remis la toți deputații argumentele. Nu se conține dispozitivul – ce vrem noi de la Ministrul de Externe. Moțiunea nu este admisă în procedura legislativă”, a spus Greceanîi.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, Aureliu Ciocoi a declarat că armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova a intervenit în conflictul de la Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

Detalii: Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

Afirmația sa a stârnit proteste, la care au participat veteranii războiului de pe Nistru. Ulterior, demisia sa a fost cerută și de un grup de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de Independență.