Cei șase deputați care s-au desprins, ieri, de la Partidul Democrat formează grupul parlamentar „Pro-Moldova”. În calitate de președinte a fost ales Andrian Candu, iar secretar general va fi Sergiu Sîrbu. Anunțul a fost făcut de Sîrbu în plenul Parlamentului.

„Fracțiunea a votat pentru excluderea acestor deputați din fracțiune și le dă undă verde să plutească pe valurile tulburi ale politicii moldovenești”, a comentat Dumitru Diacov.

Amintim că, ieri, în cadrul unui briefing de presă, ex-speakerul Legislativului a declarat că șase deputați democrați își formează un grup parlamentar distinct, pentru că nu sunt de acord cu viziunile celorlalți colegi din PDM. Cei șase parlamentari sunt: Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Sergiu Sârbu, Corneliu Padnevici, Eleonora Graur și Grigore Repesciuc.

De precizat este că luni seara, conducerea PDM și a PSRM a avut o întrevedere discretă la Parlament. La ședință a participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, părțile au discutat problemele abordate de cetățeni, dar și au făcut un schimb de opinii cu prim-ministrul în ceea ce privește agenda comună de lucru a Parlamentului și Guvernului.

Detalii: Dodon, detalii despre ședința comună a PDM și PSRM la Parlament cu participarea premierului Chicu

Totuși, nu toți democrații au fost invitați la acest eveniment. Parlamentarii Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari au declarat pentru Deschide.MD că nu au participat la ședință și nici nu cunoșteau subiectele discutate.

Detalii: Sârbu și Cebotari nu au fost informați despre întrevederea PDM-PSRM de la Parlament

Detalii: Cum explică Diacov „neparticiparea” unor deputați PDM la ședința discretă cu PSRM

Ulterior, deputatul Andrian Candu a anunțat că parlamentarii democrați ar trebui să susțină inițiativa colegilor din PPDA și PAS și să voteze moțiunea simplă împotriva activității ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

Detalii: Andrian Candu: PDM trebuie să susțină moțiunea împotriva lui Ciocoi

Ieri, Deschide.MD a scris, cu referire la surse, că cei din conducerea Partidului Democrat au decis să se „întovărășească” cu socialiștii. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul formațiunii, la moment, cei 29 de deputați din PDM s-au împărțit în patru grupuri, trei dintre care pledează pentru colaborarea cu PSRM.

Mai exact, este vorba despre grupul „Filip”, „Diacov”, „Andronachi-Nichiforciuc” și „Candu”. Reprezentanții primelor trei grupuri au fost observați luni, 17 februarie, la întrevederea secretă din Parlament cu deputații PSRM, Igor Dodon și Ion Chicu.

Tot ieri scriam că sursele noastre nu excludeau că, în această săptămână sau săptămâna viitoare, un grup de deputați care se împotrivesc colaborării cu socialiștii ar putea să anunțe părăsirea atât a fracțiunii parlamentare, cât și a formațiunii.

Detalii: SURSE // PDM, pe muchia scindării. Un grup de deputați, gata de plecare