Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, susține că pe parcursul anului 2019 a avut două întâlniri cu președintele Igor Dodon, asta deși, șeful statului anterior nega acest lucru.

Potrivit lui Morari, „prima întâlnire cu Dodon a avut loc la 2-3 săptămâni de la revenirea lui în funcție”. Acesta a ținut să specifice că „în perioada 26 aprilie 2019 - 17 septembrie 2019, el nu s-a aflat la conducerea PA, din considerentul altui conflict pe care l-a avut cu alt procuror general”. În cadrul întâlnirii, Dodon i-ar fi spus lui Morari că Vladimir Plahotniuc i-ar fi comunicat precum că l-a desituit pe Morari, pentru că a vrut să reia dosarul cu finanțarea PSRM.

„Prima întâlnire a avut loc la începutul lunii octombrie. Întâlnirea a avut loc la președinție. Președintele a abordat problemele din sistem a procuraturii, dar cea mai mare problemă a lui era dacă eu am intenția să desfășor o activitate obiectivă și independentă. Atunci el mi-a comunicat că în aprilie, când eu am fost destituit, Plahotniuc i-ar fi comunicat precum că m-a desituit pe mine, pentru că eu am vrut să reiau dosarul cu finanțarea PSRM”, a declarat Morari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. 

În cadrul celei de-a doua întâlnire, Dodon s-a interesat de soarta judecătorilor Ion Druță și Sternioală Oleg.

„A doua întâlnire a avut loc la sfârșit de noiembrie. Atunci am fost la întlânire în calitate de reprezentant al Procuraturii Anticorupție. Nu am văzut în aspectul dat o ilegalitate. Atunci Dodon s-a interesat de soarta judecătorilor Ion Druță și Sternioală Oleg și dacă aceste dosare penale nu cumva influențează organizarea Adunării Generale a Judecătorilor. Eu l-am asigurat că orice dosar din gestiunea PA se va efectua în conformitate cu prevederile legii”, a spus Morari. 

Totodată, Morari spune că la aceste întâlniri au mai participat oameni din anturajul lui Dodon. 

Tot în cadrul celei de-a doua întâlnire, s-a pus problema dacă „întânirile lui Morari cu ambasadorii statelor străine ar putea fi privită ca imixtiune în activitatea sa”, însă Morari i-a spus că „este gata să se întâlnească cu oricine pentru a demonstra că PA este o instituție transparentă”.

Tot din acea întânire, Morari a înțeles că procurorul general va fi Alexandru Stoianoglo. Dodon i-ar fi spus direct acest lucru. 

Fostul procuror-șef Anticorupție a mai declarat că, dacă la prima întâlnire Dodon i-a lăsat o impresie bună, după a doua întâlnire a devenit „mai sceptic”.