Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, îl îndeamnă pe Igor Dodon și „guvernul său” de la Chișinău, să nu folosească Uniunea Europeană și dorința ei autentică de a ajuta R. Moldova ca muniție electorală, întrucât acest lucru „nu e cinstit, nu e justificat, nu e înțelept și nu servește cetățenilor moldoveni”.

Tudorache observă că „președintele Dodon e deja în campanie electorală și că alege diplomații europeni și Bruxelles-ul ca țintă politică”. 

„ (...) ca raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, nu pot decât să îl îndemn pe domnul Dodon - și guvernul său - să nu folosească Europa și dorința ei autentică de a ajuta Moldova ca muniție electorală. Nu e cinstit, nu e justificat, nu e înțelept și nu servește cetățenilor moldoveni”, scrie Tudorache pe pagina sa de Facebook. 

Acesta mai spune că „nu există nicio dorință sau intenție de izolare din partea Bruxelles-ului la adresa Chișinăului, însă există doar așteptări îndreptățite, care au apărut în urma unor angajamente ale factorului politic de la Chișinău și care sunt reamintite în contextul unor acțiuni fie neimplementate, fie neexplicate și, ca urmare, de neînțeles pentru partenerii politici ai Republicii Moldova”.

Potrivit raportorului PE pentru R. Moldova, „dacă politicienii moldoveni își doresc cu adevărat o apropiere de construcția europeană, tot ce au de făcut este să își respecte propriile angajamente”. 

Tudorache subliniază că există așteptări de la politicienii moldoveni, pentru simplul fapt că europenii sunt extrem de preocupați de bunul mers al Republicii Moldova și de îmbunătățirea condițiilor economice și sociale pentru cetățenii moldoveni.

„Acesta este punctul central al politicii europene față de Moldova și orice altă abordare nu face decât să distragă atenția de la ceea ce contează. Așa că aștept de la domnul Dodon o confirmare neechivocă a parcursului european al Republicii Moldova, tradusă în reforme clare și asumate. Aștept de la politicienii moldoveni să nu mai dea interpretări negative relațiilor dintre Chișinău și restul statelor europene. E timpul responsabilității și al asumării unui viitor european pentru Moldova”, a conchis Tudorache.