Guvernul va achita 70 de milioane de lei din fondul care urma să fie alocat sistemului judecătoresc pentru anul 2020 în cazul „Gemenii”. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în debutul ședinței de astăzi a Executivului.

Prim-ministrul a dat numele celor cinci judecători care au luat decizia ce a prejudiciat Republica Moldova de 70 de milioane de lei. “Acum trebuie să mergem în parlament şi să cerem rectificarea bugetului pentru anul curent ca să găsim aceşti bani pentru a ne onora obligaţiunile faţă de CEDO. Aceşti bani, însă, nu vor fi luaţi din contul proiectelor sociale, alimentarea copiilor, construcţia apeductelor, renovarea şcolilor ş.a. Suma respectivă va fi achitată din contul reducerii finanţării sistemului judecătoresc, planificată pentru anul în curs”, a relevat oficialul.

În acelaşi timp, Ion Chicu a cerut Ministerului Justiţiei să verifice toate detaliile acestui caz, fiind sesizată şi Procuratura Generală.

De asemenea, şeful executivului a cerut structurilor abilitate să verifice veniturile celor cinci judecători, iar până la începutul săptămânii următoare, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei să fie publicată toată informaţia despre condamnările Republicii Moldova de către CEDO.

Amintim că premierul Ion Chicu i-a cerut procurorului general Alexandru Stoianoglo să ia măsuri cu judecătorii responsabili de dosarul S.A. „Gemenii”, asta după ce Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), fiind obligată să achite, în termen de trei luni, adică până pe 18 mai, despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul S.A. „Gemeni”. Verdictul a fost emis la 14 ani de când a fost depusă cererea la Curte.

Până pe 18 mai, Executivul trebuie să restituie jumătate din complexul comercial și terenul, luate de la reclamați. În caz contrar, Guvernul va fi nevoit să plătească încă 2,1 milioane de euro, cu titlu de cost al imobilelor.

Menționăm că judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”, sunt Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia. Decizia acestora a dus la obligarea statului de către CEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro.

Centrul comercial „Gemeni” a aparținut fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, și fostului președinte ucrainean, Petro Poroșenko. În 2014, Deschide.md scria, cu privire la raportului anual al Casei de Comerţ „Gemeni”, că acționar este OTIV Prime Real Estate B.V - 47,86%, în spatele căruia se afla omul de afaceri Vlad Plahotniuc.  Alt acţionar important la „Gemeni” este firma Geomold SRL, despre care se spune că ar aparţine miliardarului ucrainean Petro Poroşenko. Geomold SRL este acționară la „Gemeni” cu o cotă de 47,86%.

Detalii: Chicu îi cere lui Stoianoglo să se ocupe de judecătorii responsabili de dosarul S.A. „Gemeni”