Partidul Democrat din Moldova nu va susține moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Mai mult decât atât, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a sărit în apărarea lui Ciocoi afirmând că acesta regretă cele spuse și că, de fapt, declarațiile lui au fost rupte din context.

„Domnul ministru ne-a lămurit împrejurările în care a sunat această frază nenorocită. El regretă foarte mult, deși această frază a fost ruptă din context și a fost interpretată. El și-a cerut scuze față de fracțiune, față de veterani, față de toți oamenii care s-au simțit lezați. Ministrul ne-a dat asigurări că mai departe nu va face declarații politice. Eu cred că a fost o declarație foarte sinceră”, a declarat Dumitru Diacov. 

Diacov a dat asigurări că această decizie a PDM nu este influențată de Igor Dodon.

Deși atât Diacov, cât și comunicatul PDM susține că Ciocoi și-a cerut scuze „în faţă  cetăţenilor Republicii Moldova şi veteranilor războiului de pe Nistru”, ministrul a refuzat să facă acest lucru în fața camerelor de luat vederi. Vezi AICI: Ciocoi refuză să prezinte scuze veteranilor și insistă că declarația sa a fost „interpretată eronat”

Amintim că, anterior, în cadrul unei conferințe de presă, Ciocoi a declarat că armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova a intervenit în conflictul de la Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

Mai târziu, în contextul acestor afirmații, ministrul de externe a încercat să-și spele imaginea, recurgând la minciună.

Acesta a declarat pentru Europa Liberă că presa a denaturat declarația sa. Ciocoi a precizat că nu a spus „ceea ce s-a distribuit ulterior cu titluri de genul «declarații scandaloase»”.

Totuși, în acele declarații, Aureliu Ciocoi spune că armata a 14-a a Federației Ruse a intervenit anume „pentru oprirea vărsării de sânge”. Dovada minciunii, în video de mai jos:

După ședința recentă a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ciocoi a fost rugat de jurnaliști să explice care, totuși, a fost rolul Federației Ruse în războiul din 1992, însă șeful diplomației de la Chișinău s-a eschivat de la răspuns.

„Permiteți-mi, vă rog, să readresez această întrebare bunului meu coleg Alexandru Flenchea, viceprim-ministru pentru procesul de reintegrare”, a declarat Ciocoi, întrerupt de premierul Ion Chicu, care a rugat jurnaliștii să adrese alte întrebări.

„Așa, mai departe despre ședința Colegiului... Dacă aveți întrebări la prim-ministru... Mai pe urmă reveniți”, a spus Chicu.

Detalii: Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992