Compania „Energo Continent” din România dezvoltă un parc eolian de 180 de MW în sudul R. Moldova.

Proiectul „180 MW Vulcănești Wind Project in the Republic of Moldova” a fost inițiat în 2010 în colaborare cu Fondul de Investiții InfraVentures al IFC, care este o divizie de investiție a Băncii Mondiale. Pentru operarea și mentenanța celor 60 de turbine electrice vor fi angajați în jur de 70 de oameni.

Reprezentanții acestei companii s-au întâlnit azi cu premierul Ion Chicu și i-au spus că că proiectul va fi funcțional în 2022, estimându-se o producție anuală ce poate asigura circa 15% din consumul anual de energie al Republicii Moldova.

Dezvoltatorii au mai menționat că, pentru a continua finanțarea și implementarea proiectului, au nevoie de o confirmare din partea autorităților centrale ale R. Moldova că acest proiect este necesar și că se încadrează în Strategia energetică a Republicii Moldova.

Un comunicat de presă al Guvernului arată că Ion Chicu a salutat intențiile investitorilor și i-a asigurat de tot sprijinul Guvernului în finalizarea construcției parcului eolian și livrarea energiei electrice verde către consumatori.

„Salutăm și vrem să atragem cât mai mulți investitori în R. Moldova, mai ales când e vorba despre energie regenerabilă. Sunt gata să acord orice suport. Mă bucur că vedeți R. Moldova ca potențial de investiție. Suntem convinși că, dacă vom crea o bază economică solidă, atunci rezolvăm o mare parte din problemele cu care se confruntă republica noastră”, le-a spus premierul de la Chișinău investitorilor din România.