Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, refuză să-și ceară scuze de la veteranii Războiului de pe Nistru pentru declarațiile jignitoare, conform cărora armata rusă a intervenit în război „pentru a opri vărsările de sânge”. Mai mult decât atât, Ciocoi minte în continuare că declarațiile sale au fost „interpretate eronat” de mass-media.

Ciocoi a făcut declarații la acest subiect astăzi, după ce a fost audiat de deputații Partidului Democrat, care urmează să decidă dacă vor susține ori nu moțiunea împotriva lui Ciocoi.

„Constat, din păcate, că declarația a fost interpretată atât de eronat... Greșeala mea fiind că nu am dus până la capăt gândul, specificând foarte clar că am avut în vedere Acordul de încetare a focului. Acest lucru a mers atât de departe încât s-au simțit jigniți și veteranii războiului de pe Nistru”, a declarat Aureliu Ciocoi. 

Amintim că, anterior, în cadrul unei conferințe de presă, Ciocoi a declarat că armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova a intervenit în conflictul de la Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

Mai târziu, în contextul acestor afirmații, ministrul de externe a încercat să-și spele imaginea, recurgând la minciună.

Acesta a declarat pentru Europa Liberă că presa a denaturat declarația sa. Ciocoi a precizat că nu a spus „ceea ce s-a distribuit ulterior cu titluri de genul «declarații scandaloase»”.

Totuși, în acele declarații, Aureliu Ciocoi spune că armata a 14-a a Federației Ruse a intervenit anume „pentru oprirea vărsării de sânge”. Dovada minciunii, în video de mai jos:

După ședința recentă a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ciocoi a fost rugat de jurnaliști să explice care, totuși, a fost rolul Federației Ruse în războiul din 1992, însă șeful diplomației de la Chișinău s-a eschivat de la răspuns.

„Permiteți-mi, vă rog, să readresez această întrebare bunului meu coleg Alexandru Flenchea, viceprim-ministru pentru procesul de reintegrare”, a declarat Ciocoi, întrerupt de premierul Ion Chicu, care a rugat jurnaliștii să adrese alte întrebări.

„Așa, mai departe despre ședința Colegiului... Dacă aveți întrebări la prim-ministru... Mai pe urmă reveniți”, a spus Chicu.

 

Detalii: Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992