Coaliția majoritară, dar și opoziția de dreapta susține că declarațiile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul vizitei sale la Moscova, contravin intereselor cetățenilor. Potrivit lor, promisiunile cu privire la anularea Acordului de Asociere cu UE nu vor putea fi realizate și rămân doar la nivel declarativ.

Deputatul Platformei Social-Democrate, vicepreședintele Comisiei politica externă și integrare europeană, Sergiu Stati, susține că declarațiile șefului statului sunt făcute în exclusivitate pentru publicul rus.

Din punct de vedere a dreptului internațional, anularea Acordului de Asociere este practic imposibilă. Urmările acestui pas vor avea consecințe catastrofale atât politice, cât și economice. Se pare că aceste declarații au fost făcute pentru consumatorul rus, nu și pentru un specialist în domeniu”, a declarat el.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, susține că prin declarațiile sale de azi la Moscova, Igor Dodon, a făcut un pas spre „capitulare în federalizarea Republicii Moldova”.

Pasărea pre limba ei piere. Igor Dodon fâstâcit în fața țarului Rusiei, după ce a spus „conflictul transnistrean” a corectat imediat în „întrebarea transnistreană”, folosind astfel, în premieră, o formulă nouă, mai mult decât neutră, incoloră, inodoră și insipidă, o formulă convenabilă doar Federației Ruse, formulă care, riscăm să fie cheia capitulării în federalizare a Republicii Moldova (propusă de Federația Rusă și acceptată poslușnic de către Igor Dodon și camarila), stăvilar în cale integrării europene a statului nostru și barieră sigură în calea unirii noastre cu România.

Nu, tovarășe-domn președinte, n-o să vă meargă”, a scris Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Colegul de partid al liberalului, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Roman Boțan, susține că declarațiile șefului statului vin în contradicție cu interesele cetățenilor.

El a uitat că Republica Moldova este stat asociat cu Uniunea Europeană. Direcția de dezvoltare a Republicii Moldova a fost aleasă de cetățenii țării în cadrul scrutinului parlamentar”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Deputatul PLDM, Iurie Țap, a anunțat că fracțiunea se va convoca joi și va lua atitudine cu privire la declarațiile lui Igor Dodon.

Declarația privind faptul că Acordul de Asociere nu a adus beneficii este un fals ori altceva este că guvernarea pe care am avut-o și care este nu a putut realiza acele oportunități care s-au deschis, nu au realizat acele reforme profunde dar le-au mimat, atunci lucrurile ar fi fost altfel. Dar pe de altă parte putem lua drept exemplu regimul liberalizat de vize de care beneficiază sute de mii de cetățeni, am avut un suport financiar enorm care poate nu a fost realizat așa cum trebuie dar iarăși nu este problema partenerilor de dezoltare. Mă rog să-și asume aceste declarații dar este un neadevăr, este o miopie politică sunt lucruri care trebuie să le spui pe nume nu contează pe ce optezi. Dacă au un anumit program să și-l realizeze dar să nu manipuleze”, a declarat el.

Președintele PPEM, Iurie Leancă, ne-a declarat că va veni mai târziu cu un comentariu la acest subiect.

Amintim că astăzi în cadrul declarațiilor pentru presă după întrevederea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că PSRM va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova în anul 2014.

Ulterior, Partidul Democrat a venit cu o reacție privind declarațiile șefului statului. PDM a anunțat că este gata să „neutralizeze politic orice încercare” de a anula Acordul de Asociere cu UE.