Anunțul a fost făcut de democratul Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că șase deputați democrați își formează un grup parlamentar distinct, pentru că nu sunt de acord cu viziunile celorlalți colegi din PDM. Cei șase sunt: Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Sergiu Sârbu, Corneliu Padnevici, Eleonora Graur și Grigore Repesciuc.

„Partidul Democrat își pierde eficiența, importanța. Sunt multe disensiuni în PDM. Formațiunea datorează multe răspunsuri societății. PDM a realizat multe lucruri bune, dar și a avut unele greșeli. În cazul moțiunii simple, depuse împotriva ministrului de externe, PD trebuia să ia o poziție fermă de la început și să se expună tranșant. Declarația este scadaloasă, în schimb PD a dat răspunsuri evazive. Este astăzi PD în opoziție sau la guvernare? Este grav că nu putem spune cu fermitate nici una, nici alta. E grav că nici conducerea partidului nu ne spune unde se află formațiunea.  În loc să fim deschiși la diferite negocieri, colegii din PDM se întâlnesc cu Igor Dodon și cu Ion Chicu și își strâng mâna”, a declarat Candu.

„În ultimele luni au fost mai multe tentative de a influența colegii din PDM. Cineva lua colegii de mânuță câte unul și îi ducea la Președinție”, a adăugat ex-speakerul.

De precizat este că luni seara, conducerea PDM și a PSRM a avut o întrevedere discretă la Parlament. La ședință a participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, părțile au discutat problemele abordate de cetățeni, dar și au făcut un schimb de opinii cu prim-ministrul în ceea ce privește agenda comună de lucru a Parlamentului și Guvernului.

Detalii: Dodon, detalii despre ședința comună a PDM și PSRM la Parlament cu participarea premierului Chicu

Totuși, nu toți democrații au fost invitați la acest eveniment. Parlamentarii Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari au declarat pentru Deschide.MD că nu au participat la ședință și nu cunosc subiectele discutate.

Detalii: Sârbu și Cebotari nu au fost informați despre întrevederea PDM-PSRM de la Parlament

Detalii: Cum explică Diacov „neparticiparea” unor deputați PDM la ședința discretă cu PSRM

Ulterior, deputatul Andrian Candu a anunțat că parlamentarii democrați ar trebui să susțină inițiativa colegilor din PPDA și PAS și să voteze moțiunea simplă împotriva activității ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

Detalii: Andrian Candu: PDM trebuie să susțină moțiunea împotriva lui Ciocoi

Ieri, Deschide.MD a scris, cu referire la surse, că cei din conducerea Partidului Democrat au decis să se „întovărășească” cu socialiștii. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul formațiunii, la moment, cei 29 de deputați din cadrul PDM s-au împărțit în patru grupuri, trei dintre care pledează pentru colaborarea cu PSRM.

Mai exact, este vorba despre grupul „Filip”, „Diacov”, „Andronachi-Nichiforciuc” și „Candu”. Reprezentanții primelor trei grupuri au fost observați luni, 17 februarie, la întrevederea secretă din Parlament cu deputații PSRM, Igor Dodon și Ion Chicu.

Tot ieri scriam că sursele noastre nu excludeau că, în această săptămână sau săptămâna viitoare, un grup de deputați care se împotrivesc colaborării cu socialiștii ar putea să anunțe părăsirea atât a fracțiunii parlamentare, cât și a formațiunii.

Detalii: SURSE // PDM, pe muchia scindării. Un grup de deputați, gata de plecare