Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, vine cu precizări după ce vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a publicat textul Declarației privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova, acuzând democrații de faptul că de două săptămâni nu se prezintă la o întrevedere pentru a definitiva textul final. Potrivit deputatului PDM, reprezentanții PAS și PPDA propun amendamente colaterale care împiedică votarea documentului.

Referitor la mult pătimita declarație privind ireversibilitatea cursului European. Am văzut provocarea vicespeakerului Mihai Popșoi. Nu vreau să vin cu calificative, să vorbesc despre aspectele morale ale multiplelor declarații care s-au făcut pe marginea acestui subiect, din care reiese că PAS și DA rămân eroii zilei, iar PDM ar pune piciorul în prag. Vă propun, în schimb, să citiți cele 3 texte, varianta inițială a colegilor PAS și DA, a doua variantă completată propusă de noi, pe care suntem oricând gata să o votăm; și ultima „contribuție" a celor de la DA, în care numai despre integrarea europeană nu este vorba. Mă întreb dacă nu cumva intenționat se aduc amendamente colaterale pentru a face imposibilă votarea unei declarații răspicate privind reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic de Integrare Europeană a Republicii Moldova”, a scris Diacov pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în aceste zile, deputații PDM, PAS și PPDA urmau să negocieze o declarație privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova care ar urma să fie, la fel, supusă votului în Parlament.

În același timp, fracțiunea PSRM a venit cu o propunere cu privire la adoptarea unei „Declarații privind necesitatea politicii externe echilibrate a Republicii Moldova”, după care deputatul PAS, Mihai Popșoi, a publicat pe rețelele de socializare proiectul Declarației.

Detalii: PSRM propune Parlamentului votarea unei declarații privind politica externă echilibrată a R. Moldova

Detalii: DOC // Declarația privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova, propusă de ACUM

Ulterior, s-a aflat că mai multe propuneri venite din partea PPDA nu s-au regăsit în textul publicat de Popșoi.

Detalii: PPDA și PAS propun Declarații diferite privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova