În Declarația publicată de Mihai Popșoi privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova nu se regăsesc mai multe propuneri ai colegilor din Platforma DA. Potrivit surselor Deschide.MD, deputatul Igor Munteanu a expediat luni mai multe propuneri „mai puțin declarative” la textul declarației care nu se regăsesc în documentul publicat astăzi de vicepreședintele PAS.

Mai exact, unul dintre punctele divergente în documentele PAS și PPDA ține de Uniunea Economică Eurasiatică. În timp ce reprezentanții PAS au propus să constate că „demersurile formale și informale de aliniere a Republicii Moldova la structurile UEE contravin cursului strategic și ireversibil de integrare europeană”, deputații PPDA au solicitat ca în text să se regăsească următoarea formulă: „Blocarea oricăror tentative de a lega RM de Uniunea Euroasiatică”.

Totodată, reprezentanții Platformei DA vorbesc despre necesitatea asigurării „independenței energetice naționale”, dar și a faptului că „demilitarizarea este condiția sine-qua-non în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar Guvernul trebuie să asigure un Program de reintegrare a spațiului social-economic și politic al RM”, lucruri care nu se regăsesc în textul Declarației propuse de PAS.

Vă prezentăm mai jos propunerile PAS și PPDA la Declarația privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova.

Platforma „Demnitate și Adevăr”

1. Integrarea în UE reprezintă singurul obiectiv strategic de dezvoltare al RM. Parlamentul RM va constitui o Comisie parlamentară pentru coordonarea și accelerarea implementării Acordului de Asociere UE-RM. Blocarea oricăror tentative de a lega RM de Uniunea Euroasiatică.

2. Restabilirea funcționalității stautului de drept și ordinii constituționale de drept reprezintă pentru o prioritate absolută. Susținem evaluarea judecătorilor și procurorilor cu expertiza furnizată de UE. Parlamentul RM va susține invitarea unei Misiuni europene de justiție (”rule of law mission”) pentru accelerarea proceselor de reformare și consolidarea a statului de drept.

3. Combaterea corupției mari și confiscarea averilor persoanelor implicate în cazuri de corupție mare. Recuperarea banilor din furtul miliardului și alte escrocherii cu impact semnificativ este obiectivul urmărit de oricare guvernare care va cere voturile de investitură în Parlamentul RM. Părțile vor sprijini adoptarea ”legii Magnitsky” și va întări standardele de integritate aplicate în reformele din RM.

4. Părțile se obligă să promoveze un sistem integru de selectare și numire a șefilor instituțiilor de drept, prin concursuri credibile și transparente. Consolidarea neutralității și depolitizarea serviciului public, întroducerea ”răspunderii ministeriale” reprezintă priorități legislative majore.

5. Asigurarea independenței energetice naționale solicită diversificarea, demonopolizarea și modernizarea pieței energetice. Concomitent, părțile vor susține recunoașterea și protejarea obiectivelor de infrastructură critică, conform directivelor europene și prevenind preluările ostile.

6. Păstrarea caracterului național unitar al statului. Părțile resping orice proiecte de federalizare (deschisă ori discretă) a țării, din partea oricăror grupuri, actori sau forțe politice interne sau externe. Demilitarizarea este condiția sine-qua-non în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar guvernul trebuie să asigure un Program de reintegrare a spațiului social-economic și politic al RM.

7. Descentralizarea și consolidarea autonomiei locale reprezintă priorități naționale, care trebuie să conducă spre o re-organizare administrativ-teritorială și politici de amalgamare.

Partidul Acțiune și Solidaritate

Solicitat de reporterul Deschide.MD, liderul fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari, a confirmat faptul că formațiunea pe care o reprezintă a venit cu mai multe propuneri la textul Declarației, dar și a menționat că Platforma DA nu a dorit să semneze niciun document cu deputații democrați, motivând că nu are încredere în ei.

„Proiectul nostru urma să fie folosit de PDM pentru a șantaja socialiștii. Având semnăturile noastre, le va fi foarte comod să negocieze cu PSRM. Totuși, semnăturile necesare nu înseamnă că vom avea și voturile necesare. Nu este jocul nostru. Dacă va exista un proiect, atunci noi suntem gata să-l discutăm”, a precizat el.

Amintim că în aceste zile deputații PDM, PAS și PPDA urmau să negocieze o declarație privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova care ar urma să fie, la fel, pusă la vot în Parlament.

În același timp, fracțiunea PSRM a venit cu o propunere cu privire la adoptarea a unei „Declarații privind necesitatea politicii externe echilibrate a Republicii Moldova”.

Detalii: PSRM propune Parlamentului votarea unei declarații privind politica externă echilibrată a R. Moldova

Ulterior, deputatul PAS Mihai Popșoi a publicat pe rețele sociale proiectul Declarației.

Detalii: DOC // Declarația privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova, propusă de ACUM