Partidul Socialiștilor are nevoie de o alianță cu Partidul Democrat pentru a-i asigura lui Igor Dodon al doilea mandat de președinte. Deși această mișcare a PDM ar fi una bună pe termen scurt, în perspectiva îndelungată va conduce la destrămarea și prăbușirea formațiunii, a declarat analistul politic Anatol Țăranu, pentru DESCHIDE.MD

Țăranu afirmă că PDM s-ar afla în fața unei scindări.

Faptul că PDM a pornit un dialog mai intens cu PSRM este o certitudine, însă problema este că noua conducere a PDM nu și-a anunțat alți fruntași despre întrevederea de la Parlament, ceea ce înseamnă că în interiorul Partidului Democrat se profilează o scindare privitor la posibile alianțe. Pe de altă parte, avem de a face cu niște rupturi pe interior până la scindarea partidului”, a menționat analistul.

Acesta consideră că PSRM și unii deputați ai PDM sunt cointeresați de colaborare, dat fiind faptul că PDM poate ajuta socialiștii să obțină al doilea mandat pentru Dodon, iar socialiștii, deținând toată puterea în stat, vor proteja afacerile și interesele deputaților democrați.

Pentru socialiști, alianța cu PDM este extrem de importantă într-un an electoral. Dacă PD-iștii se vor lăsa momiți de aceste oferte formulate de socialiști, ar putea câștiga pe termen scurt, dar cu siguranță vor pierde într-o perspectivă medie și îndelungată, deoarece socialiștii și democrații revendică același electorat de pe segmentul de stânga, iar alegerea lui Dodon cu ajutorul PDM va duce la consolidare substanțială a socialiștilor”, a declarat Țăranu.

Amintim că, în timp ce unii deputați din cadrul fracțiunii PDM intenționează să rămână în opoziție față de PSRM și să colaboreze cu parlamentarii PAS și PPDA, conducerea Partidului Democrat a decis să se „întovărășească” cu socialiștii. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul PDM, „fiecare acțiune a democraților din cea de-a doua tabără este coordonată cu Igor Dodon”. Mai mult, la ora actuală, cei 29 de deputați din cadrul formațiunii s-au împărțit în patru grupuri, trei dintre care pledează pentru colaborarea cu PSRM.

Mai exact, este vorba despre grupul „Filip”, „Diacov”, „Andronachi-Nichiforciuc” și „Candu”. Reprezentanții primelor trei grupuri au fost observați luni, 17 februarie, la întrevederea secretă din Parlament cu deputații PSRM, Igor Dodon și Ion Chicu.

Potrivit surselor noastre, unor deputați democrați li s-a promis că nu vor exista presiuni asupra afacerilor sale, altora – că vor putea și în continuare să se ocupe cu schemele mai puțin „legale”. Totodată, unii parlamentari au fost șantajați cu dosare penale pornite pe numele lor sau a membrilor familiilor.

Spre exemplu, spun sursele, deputatul Vladimir Andronachi a fost persoana cea mai apropiată de Vlad Plahotniuc, fostul lider al PDM. Nici Andrian Candu nu cunoștea atât de mult despre afacerile și interesele nașului său de cununie. Astăzi, Andronachi este cel care promovează activ în cadrul fracțiunii o colaborare cât mai strânsă cu socialiștii.

Anterior, portalul anticoruptie.md a scris că Vladimir Andronachi a fost unul dintre autorii Legii privind amnistia fiscală, criticate dur de către Banca Mondială, FMI, dar și ambasadele SUA și a statelor UE. Documentul prevedea posibilitatea legalizării bunurilor nedeclarate, ceea ce, potrivit experților internaționali, ar aduce daune majore capacității Republicii Moldova de a combate spălarea banilor și, de fapt, „legitimează furtul și corupția”. La fel, în 2016, Veaceslav Platon a depus o plângere la adresa procurorilor români în care relatează despre implicarea lui Andronachi într-un șir de tranzacții financiare.

În ceea ce îl privește pe actualul lider al PDM, Pavel Filip, acesta ar fi șantajat cu dosarele penale pornite pe numele fiilor săi: „Copleșit de emoții, el acționează ca tată, nu ca politician”.

Totuși, sunt și unii deputați care încă nu s-au alăturat la niciun grup, dar și dintre cei care sunt contra oricărei colaborări cu socialiștii. Însă, asupra acestora continuă presiunile din partea conducerii PDM:

„Cel mai probabil, unii vor accepta condițiile impuse de liderii partidului, doar că vor încerca să nu se implice în nicio discuție sau dezbatere, preferând doar să asigure voturile necesare în Parlament”.

Astfel, sursele noastre nu exclud că în această săptămână sau săptămâna viitoare, un grup de deputați care se împotrivesc colaborării cu socialiștii ar putea să anunțe părăsirea atât a fracțiunii parlamentare, cât și a formațiunii.

De precizat este că luni seara, conducerea PDM și a PSRM a avut o întrevedere discretă la Parlament. La ședință a participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, părțile au discutat problemele abordate de cetățeni, dar și au făcut un schimb de opinii cu prim-ministrul în ceea ce privește agenda comună de lucru a Parlamentului și Guvernului.

Detalii: Dodon, detalii despre ședința comună a PDM și PSRM la Parlament cu participarea premierului Chicu

Totuși, nu toți democrații au fost invitați la acest eveniment. Parlamentarii Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari au declarat pentru Deschide.MD că nu au participat la ședință și nu cunosc subiectele discutate.

Detalii: Sârbu și Cebotari nu au fost informați despre întrevederea PDM-PSRM de la Parlament

Detalii: Cum explică Diacov „neparticiparea” unor deputați PDM la ședința discretă cu PSRM

Ulterior, deputatul Andrian Candu a anunțat că parlamentarii democrați ar trebui să susțină inițiativa colegilor din PPDA și PAS și să voteze moțiunea simplă împotriva activității ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

Detalii: Andrian Candu: PDM trebuie să susțină moțiunea împotriva lui Ciocoi