Fostul speaker al Legislativului, deputatul Andrian Candu consideră că parlamentarii democrați ar trebui să susțină inițiativa colegilor din PPDA și PAS și să voteze moțiunea simplă împotriva activității ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Potrivit politicianului, șeful diplomației moldovenești trebuia să se ocupe de politica externă, nu de interpretarea istoriei.

Consider că fracțiunea PDM trebuie să susțină moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care trebuia să se ocupe de politica externă, dar nu de interpretarea istoriei. Este cazul ca dumnealui să-și dea demisia de onoare, până ca aceasta să ajungă să fie dezbătută în plenul Parlamentului. Declarația sa scandaloasă a creat pe bună dreptate un val de nemulțumire și indignare în societate. Subiectul a fost abordat de colegi din Organizația teritorială a PDM din Drochia, care la fel s-au expus ferm pentru susținerea moțiunii. Am discutat și alte teme la zi, precum și despre contextul politic actual și deciziile pe care trebuie să le ia formațiunea, decizii extrem de responsabile de care depinde agenda oamenilor, viitorul pro-european al țării și al partidului, decizii care trebuie luate transparent”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook.

Un alt parlamentar democrat care a participat la ședința respectivă, Sergiu Sîrbu, a amintit despre întrevederea de aseară a conducerii Partidului Democrat cu PSRM, Igor Dodon și Ion Chicu.

Păcat că noua conducere a partidului a preferat un alt eveniment în această seară și nu a acceptat să vină la discuții sincere și deschise cu frumoasa echipă PDM din raionul Drochia care a avut foarte multe întrebări la tot ceea ce facem zi de zi și încotro ar trebui să se miște Republica Moldova! Dar și așa, împreună cu un grup de colegi deputați cred ca ne-am descurcat și am făcut față provocării”, a menționat el.

Amintim că luni seara, conducerea PDM și a PSRM a avut o întrevedere discretă la Parlament. La ședință a participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor părțile au discutat problemele abordate de cetățeni, dar și au făcut un schimb de opinii cu prim-ministru în ceea ce privește agenda comună de lucru a Parlamentului și Guvernului.

Detalii: Dodon, detalii despre ședința comună a PDM și PSRM la Parlament cu participarea premierului Chicu

Totuși, nu toți democrații au fost invitați la acest eveniment. Parlamentarii Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari au declarat pentru Deschide.MD că nu au participat la ședință și nu cunosc subiectele discutate.

Detalii: Sârbu și Cebotari nu au fost informați despre întrevederea PDM-PSRM de la Parlament

Detalii: Cum explică Diacov „neparticiparea” unor deputați PDM la ședința discretă cu PSRM

De precizat că deputații PPDA și PAS au înaintat săptămâna trecută moțiune simplă împotriva activității ministrului afacerilor externe, Aureliu Ciocoi, care a declarat că războiul pe Nistru din 1992 a fost oprit datorită forțelor militare ruse.