„Europa nu poate fi mai puternică decât dacă întinde legături mai strânse cu Rusia”, a declarat președintele Republicii Moldova într-un interviu exclusiv pentru Euronews. Igor Dodon a cerut o mai mare cooperare economică între Moscova și Bruxelles, care au fost înglobate într-un război de sancțiuni de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Șeful statului a declarat pentru Euronews că Uniunea Europeană are nevoie de idei noi și că propunerea sa va uni membrii blocului.

Cred că Rusia ar putea ajuta UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică", a spus Dodon în timpul interviului de la Chișînău.

Să fim sinceri: O Europa puternică fără Federația Rusă nu poate fi”, a adăugat el.

Cred într-o Europa mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu această idee și este repetat deseori de diverși lideri mondiali. Cred că aceasta este singură soluție pentru a face Europa mai puternică pentru a face față provocărilor viitoare în creștere."

Ex-statul sovietic Moldova, situat între Ucraina și România, a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, suparand Rusia. Însă Chișînăul a căutat și către Est și are statut de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia.

"Politică externă pe care am promovat-o în ultimii ani este una echilibrată, ceea ce înseamnă, pe de o parte, punerea în aplicare a acordului de asociere cu UE și restabilirea relațiilor strategice cu Federația Rusă", a spus Dodon.

"Cred că această (legături mai puternice între Rusia și UE) se va întâmplă în mod inevitabil, indiferent de țările care nu au legătură cu sancțiunile (economice).

"Cred că dialogul va există inevitabil și această perioada de incertitudine în relațiile dintre cei doi actori globali va fi depășită.

"Cred că interesele comune vor uni Europa cu Federația Rusă din punct de vedere economic și vor face față provocărilor globale actuale."

Dodon, fost șef al partidului socialist pro-Rusia al Moldovei, este președintele țării din 2016.

Vara trecută, partidul sau a format o coaliție cu blocul pro-UE ACUM, după ce alegerile din februarie s-au dovedit neconcludente.

Maia Sandu de la ACUM - un reformist pro-european - a fost aleasă prim-ministru și a pus Moldova pe un drum spre Bruxelles.

Acest lucru a fost pus la îndoială atunci când coaliția s-a prăbușit în noiembrie și fostul consilier prezidențial Ion Chicu a devenit noul premier al Moldovei, ceea ce a determinat acuzațiile pe care țară le-a renunțat pe calea să pro-UE.

Dar, într-un articol de opinie publicat pe euronews.com, Chicu a spus că cei care caută o lupta geopolitică vor fi dezamăgiți și țară își va consolida cooperarea cu partenerii occidentali și estici.

sursa: protv.md