Deputatul Iurie Reniță spune că președintele Dodon dă dovadă de impertinență politică și bădărănism atunci când a transmis în video-ul său ambasadorilor UE că „dacă sunt îndrăgostiți de un partid pot să adere la acel partid dacă doresc”. Mai mult decât atât, Reniță spune că că Dodon pune în aplicare indicațiile Kremlinului prin aceste declarații.

„După ce a apostrofat ambasadorii noștri la recentele întrevederi de la MAEIE și Președinție, excelând într-un limbaj bădărănesc ce-l caracterizează plenar, vedeta nr.1 a politicii externe moldovenești și-a amintit de politicile “diplomatice” ale “profesorului” sau de altă dată - Vladimir Voronin. De la acesta a însușit de minune ce înseamnă a arăta, inițial, cu degetul, ca, mai apoi, să purceadă la expulzarea diplomaților și a ambasadorilor. Profund inspirat și recunoscător politicilor similare de la Kremlin, Dodon, contrar prevederilor constituționale, atacă ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene că, chipurile, s-au implicat în treburile interne ale Republicii Moldova. Exact același lucru l-a făcut și Voronin în 2009, când a expulzat câțiva diplomați români, ulterior declarând persona non-grata Ambasadorul României la Chișinău”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook. 

În același timp, legiuitorul menționează că „tupeul lui Dodon depășește orice limită și decentă diplomatică, pe care el nu le are cu desăvârșire”.

„Comportamentul lui în relațiile cu diplomații străini este similar cu cel de la PSRM sau de pe la “guleaiurile” (petrecerile) de la Condrița, Sadova sau pe muntele Athos. Câtă inteligență de șef de stat ar trebui să ai, apostrofând diplomații străini că “dacă tare sunteți îndrăgostiți de vreun partid politic, că unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA, dacă vreți să fiți membri de partid, primiți cetățenia RM și faceți politică, dar nu vă ocupați de promovarea imaginii unui partid politic”. Este culmea impertinenței și a limbajului mojicesc în relațiile cu ambasadorii UE. Ați văzut vreodată un „limbaj diplomatic” similar, pe care Dodon l-ar utiliza în public, când e vorba de „activitățile diplomatice” ale Ambasadorului și a „diplomaților” Federației Ruse la Chișinău? Niciodată! Din simplul motiv că Dodon este exponentul de vază al intereselor rusești în Republica Moldova”, precizează Iurie Reniță. 

Deputatul conchide printntr-o întrebare, „Ministerul de Externe și Guvernul nu au elementara decentă (dar și obligațiune!) să-i tempereze vedetei nr. 1 a diplomației moldovenești „apucăturile diplomatice”?”

„Cu atât mai mult cu cât acesta are și un consilier prezidențial pentru politică externă, care vreo 10 ani de zile a tot stat la Bruxelles, ducând brațe de flori la Ambasada și la Misiunea Federație Ruse în Belgia și la UE. Oare chiar Ambasadorii României, Poloniei și a UE la Chișinău sunt inamicii „statalității și neutralității permanente” a Republicii Moldova, conform gândirii lui Dodon? Tot mai pregnant se conturează o tendință foarte periculoasă a lui Igor Dodon de a compromite unele state ale UE și chiar Uniunea Europeană din simplul motiv că acestea nu vor să facă jocul lui și al PSRM-ului, respectiv al Rusiei. Pentru Dodon nu UE și partenerii noștri adevărați sunt importanți, ci doar indicațiile de la Kremlin, pe care le execută cu o docilitate incredibilă”, încheie mesajul său Reniță.

Amintim că Igor Dodon a acuzat mai mulți ambasadori ai statelor UE acreditați la Chișinău de blocarea dialogului dintre Guvernul Chicu cu Bruxelles-ul. Potrivit lui, în loc să se ocupe de dezvoltarea relațiilor bilaterale, diplomații promovează imaginea unor partide.

Detalii: Dodon atacă ambasadorii statelor UE: Unii dintre voi mi se pare că sunt membri ai PAS și DA