Igor Dodon vine cu o reacție după ce zilele trecute liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, l-a îndemnat să-și onoreze promisiunile față de Moscova. Acesta îi sugerează șefului administrației transnistrene să se abțină de la astfel de declarații care nu rezolvă nimic.

Eu cred că dacă noi ne dorim să rezolvăm acele probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri, noi trebuie să ne abținem de la astfel de declarații, deoarece în acest mod nu vom rezolva nimic. Poate cineva nu își dorește rezolvarea acestor probleme? Eu vreau să accentuez, pentru locuitorii Transnistriei, eu sunt cel mai bun prieten al vostru. Eu voi continua să fac tot posibilul pentru ca problemele dvs. să fie rezolvate. Eu sunt convins că dvs. doriți ca noi, cât mai curând, să unim țara. Cine nu vrea asta? Eu cred că răspunsul îl cunoașteți. Cei care prin intermediul așa-numitei „găuri negre” fac miliarde de dolari. Unde sunt 7 miliarde de dolari pentru gaz? Unde sunt încă 10-12 miliarde de dolari pe care Rusia i-a acordat drept ajutor în toți acești ani? Eu cred că în aceasta și constă întrebarea. Cineva vrea să mențină această situație și mai departe pentru a face bani”, a declarat el în cadrul unei intervenții pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Dodon, declarațiile unor reprezentanți de la Tiraspol precum că dialogul cu Chișinăul s-a înrăutățit în ultimele 6 luni a fost făcut în contextul căderii „regimului oligarhic”.

Cineva din conducerea Transnistriei spune că situația s-a înrăutățit în ultimele 6 luni. Eu vă înțeleg. Pe malul drept nu mai este oligarhul Plahotniuc, partenerul vostru de business. Eu foarte bine vă înțeleg. Nu este regim oligarhic la Chișinău și nu va fi, scheme nu vor mai exista, însă rezolvarea problemelor cetățenilor va exista. De aceea, haideți să fim prieteni. 70% din mărfurile voastre le exportați prin intermediul Chișinăului. Noi cumpărăm de la voi 85% din energia electrică, de la Cuciurgan. Oamenii voștri lucrează la noi, ai noștri – la voi, dați să nu creăm probleme pe loc drept, pe ideologie. Doresc să rezolv problemele, nu să le creez. Vreți să discutați ceva? Ceva vă doare? Luați telefonul și sunați, vorbim. Nu prin intermediul presei, nu prin astfel de declarații răsunătoare, asta nu va da nimic”, a adăugat el.

Amintim că recent, Vadim Krasnoselski, s-a arătat foarte nemulțumit de modul în care evoluează procesul de negocieri: „Declar în mod oficial că nu a fost soluționată nicio problemă. Nu a fost soluționată problema telecomunicațiilor, nu a fost soluționată problema bancară, nu au fost soluționate problemele conturilor bancare pentru persoanele juridice. Nu există niciun progres. Există doar degradare și regres”.

Detalii: Krasnoselski îl îndeamnă pe Dodon să-și onoreze promisiunile față de Moscova