Deputații au discutat astăzi aprins pe marginea proiectului care prevede majorarea vârstei militarilor angajați prin contract. Mai mulți deputați din PAS și PPDA au spus că, astfel, se propune de fapt „îmbătrânirea” armatei și că este un proiect cu un vădit scop politic, nicicum militar. În schimb, socialiștii au insistat pe ideea că Armata Națională nu are nevoie de tineri, ci de specialiști.

„Dacă e să vorbim despre experți în militărie, care nu știu unde se află Ministerul Apărării și Armata Națională, voi veni în curând cu informații despre cine a făcut serviciul militar și ce atitudine are față de Armata Națională. Tineretul este peste tot salutabil, dar armata are nevoie de specialiști”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.

La rândul său deputatul PPDA, Iurie Reniță, i-a dat replică lui Bătrîncea, deputat socialist cunoscut prin ruperea hărții României Mari în Parlament, spunându-i că cunoaște mult mai bine situația din Armata Națională, contribuind cu finanțări pentru armată, în timp ce activa în alte instituții ale statului. 

„Domnule Bătrîncea, eu nu sunt expert în distrugerea hărților, dar, în comparație cu dvs., pentru Armata Națională am adus câteva zeci de mii și milioane de euro, activând în alte instituții ale statului și cunosc mai bine decât dvs. situația. Am contribuit la consolidarea Armatei Naționale de o mie de ori mai mult decât dvs. Terminați cu demagogiile respective”, a comentat Iurie Reniță.

Deputatul PPDA a mai adăugat că „armata Națională dispune de un contingent foarte calificat de militari, tineri ofițeri care și-au făcut studiile peste hotare”. 

Potrivit lui Reniță, proiectul care prevede majorarea vârstei militarilor angajați prin contract este „un proiect cu un vădit scop politic, nicicum militar, în interes național”.

Printre autorii proiectului se numără actualul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.