Marina Tauber, deputata fracțiunii ”Partidul ȘOR” a devenit membru al delegației Parlamentului R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). O hotărâre în acest sens a fost aprobată la ședința de astăzi a Legislativului.

Uni deputați s-au arătat nemulțumiți de numirea acesteia. 

„Nu v-ați gândit ca, în loc de Marina Tauber, să fie Ilan Șor? Dacă tot e dat în căutare internațională, poate se ducea într-o țară cu care avem acord de extrădare și venea acasă. Făceați un bine pentru Republica Moldova”, l-a întrebat deputatul PAS Lilian Carp pe raportorul proiectului, socialistul Vasile Bolea.

„Nu, nu m-am gândit. Este propunerea fracțiunii Partidul Șor”, a răspuns deputatul PSRM.

Deschide.MD aduce aminte că, la sfârșitul lunii ianuarie curent, un comunicat al Legislativului informa că „Fracțiunea Partidului «ȘOR» deține, conform hotărârii Parlamentului, un mandat în componența delegației la APCE. Totodată, această fracțiune, care a încercat să conteste împuternicirile delegației Parlamentului Republicii Moldova, a  refuzat nominalizarea unui membru al delegației. Potrivit lui Vlad Bătrâncea, acest lucru a fost făcut deliberat pentru a manipula opinia publică internațională”, se menționează într-un comunicat al Legislativului de la Chișinău.

Partidul „ȘOR” anunța atunci că parlamentarul britanic, Ian Liddell-Grainger, reprezentant al Grupului conservatorilor europeni, „a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești” la APCE din cauza lipsei reprezentanților Partidului Șor. Cei din urmă o propuneau pe Tauber în componența delegației R. Moldova la APCE.

Detalii: Partidul „ȘOR” a încercat să influențeze APCE. A contestat componența delegației R.Moldova

Tot astăzi, Legislativul a operat modificări în componența nominală a unor comisii parlamentare permanente.

Prin Hotărârea aprobată în cadrul ședinței plenare de astăzi, deputata Svetlana Rotundu, fracțiunea parlamentară PDM, a devenit membră a Comisiei administrație publică, iar Alexandru Botnari, care a reprezentat aceeași fracțiune și și-a depus anterior mandatul de deputat, a fost exclus din componența acesteia.

Marina Rădvan, fracțiunea PSRM, a înlocuit-o pe Alla Pilipețcaia, aceeași fracțiune, în funcția de membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Alla Pelipețcaia a devenit secretar la Comisia de control al finanțelor publice.

De asemenea, membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a devenit Radu Rebeja, fracțiunea PDM, substituind-o pe Svetlana Rotundu.