Bătrâncea îl apără pe Ciocoi. Face trimitere la Convenții, dar uită de CEDO: Rusia - stat agresor

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea consideră moțiunea înaintată împotriva ministrului de externe una politică. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că nu vede temei pentru a-l demite pe Aureliu Ciocoi. Întrebat ce părere are el despre declarațiile scandaloase ale acestuia și ce rol au avut militarii ruși în conflictul de pe Nistru, Bătrâncea a dat-o la întors: consideră că războiul a încetat datorită „pacificatorilor” ruși.
„Eu susțin demersul de ieri al domnului Ciocoi, care a spus ca trăim într-o societate care pretinde a fi democratică. Noi toti, și deputatii, și miniștrii, si cetățenii, avem dreptul sa ne expunem anumite viziuni și să dăm anumite aprecieri. În ceea ce privește conflictul de pe Nistru, eu consider că a avut loc un conflict fratricid și conflictul putea fi evitat dacă nu existau politicieni care au luat decizii în pripă, în grabă și au încercat să forțeze nota. (...) Se fac multe declarații care îngrădesc posibilitatea de a găsi înțelegerea politică de pe malurile Nistrului. Atunci când unii poiticieni vin cu anumite declarații tari și o bună parte a populației susține aceste declarații, la noi apare o întrebare: cât de mult ajută aceste declarații la soluționarea conflictului”.
Rugat să se expună dacă afirmațiile lui Aureliu Ciocoi, care a spus anterior că „războiul din 1992 de pe Nistru a fost declanșat de forțe separatiste din regiunea transnistreană, iar armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, ar putea ajuta la soluționarea conflictului, Bătrâncea a evitat un răspuns direct.
„Urmează să discutați cu domnul Ciocoi. Dumnealui a venit cu anumite justificări ale poziției sale, la care el are tot dreptul. Fiecare dintre noi are dreptul la opinie”
Totuși, Bătrâncea spune că îi înțelege viziunea ministrului și că, în unele aspecte, este chiar de acord cu aceasta.
„Eu, personal, înteleg declarația dumnealui. Eu tot consider ca a fost un conflict fratricid. Domnul ministru a reieșit din unele conventii pe care le-a semnat Republica Moldova - și cu Federația Rusă, și cea de la Istanbul, în care s-a ajuns la un format de soluționare a acelui conflict. Trebuie să recunoaștem că la Nistru nu mai este conflict. La sigur este și rolul acelor pacificatori”
Detalii: Ministrul de externe, sub moțiune simplă
De precizat este, însă, că acea „convenție” la care face trimitere socialistul este, de fapt, Summitul OSCE, care a avut loc în 1999, la Istanbul. Atunci, Federația Rusă se angajase să-și retragă armata de ocupație și munițiile de la Cobasna până în anul 2003. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Totuși, parlamentarul nu a pomenit despre decizia CtEDO, în cazul grupului Ilașcu, în care este scris că „în 1992 a fost o agresiune a Federației Ruse, împreună cu Armata a 14-a, împotriva R. Moldova”.
Mai mult, Bătrâncea mai spune că „frontul popular” a făcut multe greșeli.
„Eu nu pot considera că tot ceea ce a făcut frontul popular atunci a fost corect. Cred că sunt mai multe lucruri făcute în pripă,în grabă, în stare aprinsă.Nu trebuia de propus acțiuni de forță, ci de găsit un consens între cetățeni”, a conchis deputatul.
Amintim că săptămâna trecută, într-o conferință de presă, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a șocat opinia publică, afirmând că războiul din 1992 de pe Nistru a fost declanșat de forțe separatiste din regiunea transnistreană, iar armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.
În urma delarațiilor scandaloase, veteranii războiului de pe Nistru au organizat proteste, în care au cerut demisia șefului diplomației de la Chișinău. Același lucru a fost solicitat și de deputații primului Parlament al Republicii Moldova și semnatarii Declarației de Independență. Acum două zile, în cadrul unei conferințe de presă, aceștia au catalogat afirmațiile ministrului drept „anti-naționale” și au cerut anchetarea penală a mai multor oficiali și reprezentanți ai socialiștilor. Foștii deputați au anunțat că acțiunile guvernării reprezintă un „preludiu” pentru federalizarea Republicii Moldova.
Detalii: Combatanții războiului de pe Nistru cer demisia ministrului Ciocoi și alegeri anticipate
Detalii: Deputații în primul Parlament al Republicii Moldova cer pedepse penale pentru socialiști și Ciocoi
Precizăm că așa-zisa „misiune de pacificare pe Nistru” a fost instituită în iulie 1992, iar trupele ruse au participat de la primele ciocniri, care au avut loc în 1990. Mai mult, trupele ruse ale Armatei a 14-a au organizat ofensive asupra armatei Republicii Moldova.
Deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea s-a făcut remarcat atunci când a recurs la un gest sfidător în plenul Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a rupt, în timpul ședinței, harta României Mari.