Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că Mihai Ghimpu, i-ar fi spus că dacă își cere scuze pentru declarațiile sale din ultima perioadă despre degradarea PL, atunci îl iartă și îl lasă în funcție. La rândul său, Șalaru, a preferat să insiste pe punctul său de vedere privind necesitatea reformării PL, fiind conștient că va fi demis. Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea ”IN PROfunzime” de la Pro TV.

Anatol Șalaru a spus că propunerea lui Ghimpu a fost expusă în cadrul ședinței Consiliului Politic la care fostul ministru și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PL.

”Atunci, la sedință, Mihai Ghimpu a zis ca dacă îmi cer scuze pentru greșelile pe care le-am facut, el mă iartă și voi fi mai departe Ministru. Eu însă am decis să mă sacrific pentru faptul ca există o problema foarte mare, iar acestă problemă se numește- Mihai Ghimpu, problema PL”, a declarat Anatol Șalaru.

La aceeași emisiune el a fost întrebat despre noul său proiect politic. Șalaru a spus că va fi un partid unionist și cu siguranță va fi singurul care va avea tot sprijinul din partea actorilor politici de la București. Șalaru s-a aratătat convins de experiența sa de a construi o formațiune politică și a spus că poartă discuții cu membrii altor partide unioniste în vederea consolidării pe o platformă comună.

Întrebat cine mai face parte din echipa sa, Șalaru a enumerat numele celor doi deputați care și-au exprimat public sprijinul pentru el - Artur Gutium și Vladimir Cernat, dar a spus că sunt și alți parlamentari numele cărora nu vrea să le spună deocamdată. Din echipa sa mai face parte fostul deputat Valentin Chilat, președintele OT Rezina, jurnaliști, membri ai cluburilor liberale și persoane din multe alte domenii. 

”Cei care vor sa formeze acest partid sunt oameni care au diferite proferii, sunt ziariști, economiști, profesori universitari, care nu s-au implicat până acum în politică și acum și-au manifestat dorința de a se implica. Totul este în funcție de cum vom evolua noi în continuare, suntem abia la început de cale, nu pot sa fac mari dezvăluiri, mergem pe ideea sa nu fie partidul unui lider, dar partidul tuturor. Totuși, am decis sa formez acest partid dupa ce am discutat cu liderii din România”, a conchis fostul liberal.

Deschide.md amintește că duminică Anatol Șalaru a anunțat desprea crearea unui grup de inițiativă care urmează să pună în mișcare noua formațiune.  Recent Șalaru a avut o întâlnire, la București, cu fostul președinte al României, Traian Băsescu, cu care a discutat despre necesitatea creării unui nou partid politic, care să se opună încercărilor Federației Ruse de a transforma Republica Moldova într-o enclavă a sa.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a demis la sfârșitul anului 2016 pe Șalaru din funcția de ministru al apărării la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu, în condițiile în care biroul politic al PL i-a retras în urmă cu o lună susținerea politică lui Șalaru, sub acuzația că acesta ar fi încercat să destrame partidul. În replică, Șalaru declara atunci că ar fi dorit doar să convoace un congres extraordinar al formațiunii, pentru a discuta performanța sub orice așteptări a lui Mihai Ghimpu în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016.