Armata Federației Ruse dislocată în regiunea transnistreană nu a intervenit în anul 1992 pentru „a opri vărsările de sânge”, așa cum afirmă ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ci a organizat războiul împotriva R. Moldova.

Replica la declarațiile ministrului, făcute pe 6 februarie și catalogate în spațiul public ca fiind „halucinante”, vine de la fostul ministru al Apărării al R. Moldova din anul 1992, generalul Ion Costaș, care a ocupat și funcția de ministru al Afacerilor Interne în anii 1990 - 1992, transmite ziarulnational.md.

Generalul, implicat în acele evenimente, spune tranșant că Rusia nu a „oprit” vărsările de sânge, ci le-a „organizat”.

„Războiul din1990-1992 a fost organizat de serviciile speciale ale Rusiei, КГБ, ГРУ, cu implicarea directă a Armatei a 14-a rusă, la ordinul Moscovei”, afirmă Ion Costaș.

Vezi și: Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

Totodată, Costaș îl acuză pe actualul ministru de Externe de „dezinformare”.

„Este o declarație stupidă, parșivă, antinațională și umilitoare pentru poporul acestei țări, pentru cei căzuți pe câmpul de luptă, apărând integritatea teritorială, onoarea și demnitatea basarabenilor al cărui ministru sunteți Dvs. Războiul din1990-1992 a fost organizat de serviciile speciale ale Rusiei, КГБ, ГРУ, cu implicarea directă a Armatei a 14-a rusă, la ordinul Moscovei. Imperiul rus a avut, are în prezent și dorește să mențină pe teritoriul R. Moldova armata de ocupație care mereu susține separatismul în R. Moldova și efectiv contribuie la dezbinarea, învrăjbirea cetățenilor R. Moldova. E trist și umilitor să auzi din gura unui înalt „demnitar” de stat aceste afirmații primitive în problema care sângerează și astăzi la patrioți, la toți oamenii de buna credință”, afirmă generalul Ion Costaș.

Amintim că ieri, într-o conferință de presă, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a șocat opinia publică, afirmând că războiul din 1992 de pe Nistru a fost declanșat de forțe separatiste din regiunea transnistreană, iar armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.

Vezi și: Ion Leahu, despre declarația lui Ciocoi: Rusia a pornit, a menținut și a încheiat războiul din 1992