Mai mulți membri de partide atât parlamentare cât și extraparlamentare au reacționat la declarațiile scandaloase ale ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care a spus că armata rusă din Transnistria a intervenit în războiul din 1992 pentru a opri agresiunea de la Nistru.

Președintele PUN, Octavian Țîcu, a calificat declarația șefului diplomației moldovenești drept „declarației de ciocoi”. N. red: Conform DEX-ului românesc, unul din sensurile cuvântului ciocoi denotă slugărnicie și lingușeală.

„Miniștrii noștri de externe parca-s trași la xerox. De la agentul MGIMOist Leancă, la expertul în "războaie civile" Nicu Popescu, agent moscovit cu alură occidentală. Actualul ministru nu-i mai breaz”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.

Țîcu se întreabă dacă din acest considerent Ciocoi a fost preluat de mașina Ambasadei Ruse de la Washington, în momentul când a venit să exercite funcția de ambasador al RM în SUA?!

Totodată, deputata PAS, Doina Gherman, consideră că această declarație este o palmă dată cetățenilor.

„Rusia e marele pacificator care a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”?! Am ajuns să o citesc și pe asta!. Declarațiile ministrului Ciocoi precum că Rusia a fost “un sol de pace cu năframă-n vârf de băț” sunt o palmă dată tuturor cetățenilor acestei țări care cunosc adevărul istoric! Este o lipsă absolută de respect față de participanții la acest război care țin minte bine cum s-a întâmplat totul! Ministrul de Externe ar trebui să fie o persoană care face declarații responsabile și adevărate. Or propaganda de partid, manipularea opiniei publice, și distorsionarea adevărului istoric sunt inadmisibile! Rușine! Plecați!”, scrie Gherman pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat al Departamentului Guvernului României pentru Relația cu Republica Moldova, Ana Guțu, care este și vicepreședinte al PUN, afirmă că declarația lui Ciocoi este una sfidătoare.

„Dacă e să stăm şi să ne amintim detalii din istoria recentă a guvernelor de pe Bâc - vom constata că niciun premier, niciun ministru, de la 1991 încoace nu a declarat cu subiect şi predicat: în 1992 a avut loc un conflict armat/agresiune declanşat/ă de Rusia împotriva Republicii Moldova, cu scopul de a instala pentru o perioada nedeterminată armată şi muniții ruseşti, rupând din teritoriul RM fâşia din stânga Nistrului. Astfel, azi la Nistru zac 22 mii de tone de armament rusesc, apt de a fi pus în funcțiune”, a notat Ana Guțu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că astăzi Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a spus la o conferință de presă că armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge. Detalii AICI