Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, consideră că armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge. Totuși, Ciocoi admite că forțele separatiste au fost aprovizionate cu armament din depozitele Armatei a 14-a a URSS dislocată în Transnistria.

Aureliu Ciocoi a fost întrebat dacă războiul pentru integritatea Republicii Moldova din 1992 a fost un „război civil”, așa cum crede predecesorul său Nicu Popescu, sau o agresiune a Federației Ruse.  

Ciocoi: „A fost un conflict armat pe Nistru care, din păcate, a dus la pierderi umane. Declanșat, cunoaștem foarte bine de cine: de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană”.

Reporter: „Și dacă am avut un amestec al forțelor ruse, nu se consideră că am avut un conflict…”

Ciocoi: „Amestec al forțelor ruse, ce aveți în vedere?”. 

Reporter: „Păi a intervenit cu armata pe teritoriul Republicii Moldova...”

Ciocoi: „Pentru a opri rivalitatea armata, confruntarea militară.”

Reporter: „Vreți să spuneți că rușii au venit ca să aplaneze conflictul…”

Ciocoi: „Rușii nu au venit. Armata a 14-a, dislocată în partea de est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp, sau până la acel moment, și avem semnale că aripa separatistă a fost aprovizionată cu armament din depozitele a ceea ce s-a numit Armata a 14-a Uniunii Sovietice, e un alt punct de discuții. Dar, factologic, Armata Federației Ruse dislocată la în Transnistria a interveni pentru a opri vărsările de sânge”. 

Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în 2016, într-un interviu pentru Russia Today, că războiul de pe Nistru a fost unul civil.

Și fostul ministru de Externe Nicu Popescu califică războiul de la Nistru care a avut loc din 1992 drept un război civil, asta în timp ce pe teritoriul regiunii transnistrene încă staționează trupele ruse.