Fostul președinte al Parlamentului, deputatul democrat Andrian Candu, a confirmat că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc şi familia acestuia se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în pofida deciziei Departamentului de Stat de la Washington prin care lui Vlad Plahotniuc şi familiei sale i-a fost interzisă intrarea în SUA, dar şi posibilitatea de a prelungi viza.

„Eu sunt departe de a înţelege sistemul juridic şi politic din SUA în această privinţă, în tot ceea ce înseamnă declaraţia de acest gen a secretarului de stat. Înţeleg că această declaraţie este mai mult politică. Nu are efecte juridice a tot ceea ce înseamnă şederea în SUA. Are efect pentru viză dacă vrei sa intri, dar dumnealui deja îi acolo”, a declarat Andrian Candu la emisiunea „Punctul de azi” de la TVR Moldova.

În opinia democratului, Departamentul de Stat al SUA a decis să-i impună lui Vlad Plahotniuc interdicţie de intrare în ţară „ca răspuns la nenumărate solicitări din partea Guvernului de atunci, Maia Sandu”.

„Departamentul de Stat era obligat să răspundă prin această declaraţie. Poate greşesc, nu sunt specialist în domeniul respectiv”, a menţionat Candu.

Deputatul consideră că nu există probe ce ar demonstra vinovăţia lui Vlad Plahotniuc în contextul acuzaţiilor aduse de Departamentul de Stat.

„Eu cred că, dacă erau probe, nu Departamentul de Stat este cel care dă notă sau vine cu calificarea unor probe. Sunt instanţele de judecată şi alte autorităţi care se ocupă de astfel de investigaţii”, a adăugat Candu.

Vlad Plahotniuc şi membrii familiei sale au interdicţie de intrare în Statele Unite, conform unui anunţ al Departamentului de Stat american. Decizia este determinată de implicarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc în acte de corupţie semnificative.

Vlad Plahotniuc a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă nu s-a grăbit să dea curs solicitării Chişinăului şi a anunţat că cererea de dare în căutare pe cazul lui Plahotniuc este în examinare.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Atunci, Plahotniuc a confirmat că nu se mai află în Republica Moldova. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. În spaţiul public de la Chişinău s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar afla în SUA.

Unii politicieni de la Chişinău au declarat că Vlad Plahotniuc se află în Miami, SUA, unde ar fi solicitat azil politic.

adevarul.ro