Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, critică activitatea actualei componențe ai Înaltei Curți care a decis să organizeze „consultări publice” cu privire la sesizările aflate pe rol. Potrivit lui, astfel de cazuri nu ar putea avea loc într-o „țară normală”.

În ultimul timp, nu ne mai surprinde nimic. Astăzi Curtea Constituțională a Republicii Moldova a organizat o ședință a așa-numitului «Consiliului consultativ», unde a pus în discuție (atenție!) sesizările aflate pe rol! Pentru a păstra naturalețea atmosferei kafkiene, discuțiile au fost transmise în direct în spațiul online.

Aceste discuții au fost, în esență, deliberări preliminare pe dosare pendinte, care la orice curte constituțională, dar și instanță de judecată ordinară, trebuie să se desfășoare în secret.

Chiar și în cazurile când o instanță constituțională solicită opinia amicus curiae, consultările se fac fără participarea judecătorilor constituționali, anume pentru a evita orice umbră de îndoială în privința unei opinii deja formate sau influențate din afară.

Cel mai interesant este că în cazul unora din aceste sesizări, judecătorii CCM au la dispoziție deja opiniile comunicate de către Comisia de la Veneția. Se pare însă că nici acestea nu le sunt suficiente pentru a putea lua o decizie.

Nu cunosc nici o curte constituțională din lume unde s-ar organiza asemenea «consultări populare» pe dosarele pendinte. Nu știu dacă judecătorii CCM realizează că ei înșiși s-au pus în imposibilitatea de a examina sesizările pendinte pe care le-au pus în discuție înainte de pronunțarea soluției, urmând a se abține sau recuzați de la examinarea acestor dosare. Asta într-o țară normală. Nu și la noi.

Curios, care ar fi reacția, daca mâine, judecătorii din instanțele de drept comun, urmând exemplu Curții Constituționale din Republica Moldova, vor organiza «consultări publice» cu experții, referitor la soluțiile pe care ar trebui să le pronunțe în cauzele pe care le au pe rol.

P.S. Urmărind discuțiile, nici nu știu ce e mai trist, nivelul răspunsurilor sau al întrebărilor adresate în cadrul acestor «consultări publice»”, a scris fostul președinte al CCM.