Liderii Partidului Popular European, reuniți luni la nivelul Adunării Politice PPE, au decis menținerea și extinderea suspendării Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, din familia popularilor europeni pe termen nedeterminat, scrie Caleaeuropeana.ro. În context, amintim că șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó a anunțat în cadrul vizitei la Chișinău că Budapesta va trimite doi diplomați la Chișinău pentru a ajuta Republica Moldova să se integreze în UE.

VEZI ȘI: Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la Chișinău

„Majoritatea liderilor partidelor PPE care s-au întrunit la Bruxelles pentru adunarea politică anuală a partidului și-au acordat sprijinul pentru decizia președintelui PPE, Donald Tusk, de a prelungi suspendarea partidului premierului ungar Viktor Orbán, pentru preocupările legate de statul de drept în Ungaria și retorica anti-Bruxelles”, notează Politico Europe.

Tusk a declarat adunării politice că este nevoie de ”o reflecție profundă” și o ”nouă viziune politică” pentru PPE și a propus organizarea unui congres special pe această temă la o dată nespecificată, a declarat un oficial PPE pentru Politico Europe.

Tusk a spus că nu va fi ”nicio redefinire a valorilor noastre fundamentale”, a adăugat oficialul.

În timpul întâlnirii, Tusk a anunțat, de asemenea, că se va întâlni cu Orbán la sfârșitul lunii februarie. Potrivit oficialului citat, nu a existat niciun vot, iar liderii și-au exprimat opiniile în discursuri.

Popularii europeni au decis la 20 martie 2019, cu 190 de voturi pentru și 3 împotrivă, suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, pe motivul încălcării principiilor statului de drept, și au decis întocmirea unei unui comitet de evaluare și monitorizare a acțiunilor Fidesz format din Herman Van Rompuy, fost președinte al Consiliului European, Hans-Gert Pöttering, fost președinte al Parlamentului European, și Wolfgang Schüssel, fost cancelar al Austriei.

Statutul de partid suspendat al Fidesz-ului lui Viktor Orban presupune că partidul maghiar nu poate participa la reuniunile PPE, nu are drept de vot și nu poate propune candidați pentru poziții în cadrul formațiunii pan-europene.

Presa de la Bruxelles nota săptămâna trecută că inițial o decizie a PPE privind excluderea partidului lui Orban a fost programată pe 3 februarie. Unii membri ai grupului popular european s-au temut însă, potrivit AFP, că excluderea ar împinge Fidesz în rândurile extremiştilor. În acest caz, grupul PPE din Parlamentul European ar pierde 14 eurodeputaţi.

Pe de altă parte, premierul maghiar Viktor Orban a dat de înțeles în mai multe rânduri că dacă Fidesz ar fi exclus din PPE, atunci ar putea construi o altă ”comunitate politică” la nivel european.