Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, va întreprinde în timpul apropiat o vizită în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, în timpul briefingului cu omologul său ungar, Péter Szijjártó.

„Suntem în așteptarea vizitei prim-ministrului Ungariei în Republica Moldova în viitorul apropiat și în așteptarea vizitei prezidențiale în Ungaria”, a declarat Ciocoi.

Ciocoi a mai declarat că Ungaria și Republica Moldova au viziuni comune asupra lucrurilor care se întâmplă în regiune, dar și în relațiile bilaterale.

Diplomatul ungar a vorbit despre importanța Parteneriatului Estic și rolul important al Republicii Moldova în „dialogul pragmatic” dintre Est și Vest.

„Când vorbim despre Parteneriatul Estic, cuvântul parteneriat îl înțelegem în sensul strict al cuvântului. De aceea, de la noi niciodată nu o să auziți ceva care o să sune a învățătură de minte sau care să fie un fel de intervenție în treburile interne. Niciodată nu o să pronunțăm o părere despre problemele de politică internă, fiindcă acestea nu sunt de competența noastră. Însă avem marea plăcere să ajutăm. De aceea, ne-am înțeles că doi diplomați din Ungaria vor fi delegați în Republica Moldova ca să fie de ajutor cu experiența lor în treburile pe care le efectuează Republica Moldova în ce privește integrarea europeană”, a punctat Szijjártó.

„R. Moldova are un rol important în crearea dialogului pragmatic între Est și Vest, dat fiind că țara are statut de observator în cadrul Uniunii Euroasiatice”, a punctat oficialul maghiar.

Acesta a mai anunțat că Budapesta va trimite în timpul apropiat doi diplomați experimentați în R. Moldova pentru a ajuta Chișinău în ceea ce privește integrarea europeană a țării.

În cadrul întrevederii, Republica Moldova și Ungaria au semnat două memorandumuri, unul în sectorul cooperării diplomatice și altul în domeniul educației.