Analistul politic și directorul ADEPT, Igor Boțan, susține că alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare sunt eminamente alegeri politice, spre deosebire de alegerile locale, care, de obicei, sunt considerate alegeri administrative. Potrivit lui, scrutinul prezidențial, care urmează să aibă loc în perioada octombrie-noiembrie 2020, este unul politic.

Totodată, susține Boțan, există hotărârea Curții Constituționale din 12 decembrie 2017, care spune că șeful statului nu poate promova în niciun fel vreun partid politic. În acest sens, din funcția pe care o ocupă, în cazul în care decide să candideze, Igor Dodon poate fi doar „candidat independent”.

„Dacă este așa, sigur că și oponenții trebuie să se gândească la o eventuală soluție pentru ca să facă front comun. Vor face sau nu, nu putem ști. Așa cum alegerile prezidențiale se desfășoară în două tururi de scrutin, acest lucru lasă câmp de manevră pentru toți potențialii candidați să se angajeze în această campanie electorală, iar în turul doi pot avea loc tot felul de coaliții. Este important ca în prima confruntare să nu se antagonizeze până în punctul după care nu mai pot fi parteneri”, explică Igor Boțan.

Potrivit lui, orice candidat la funcția de președinte se va încadra într-o luptă politică. În această situație poate fi vorba și despre candidați comuni. Și acest lucru este absolut posibil, în opinia sa.