Sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii lui Vlad Plahotniuc sunt un semn clar că Washingtonul susține Republica Moldova în crearea unei justiții eficiente. Declarația aparține ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan și a fost făcut în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru privind consolidarea statului de drept din cadrul Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii, care a avut loc astăzi la Chișinău.

„Suntem angajați să susținem eforturile Moldovei în edificarea unor instituții democratice puternice, a unei prese libere, a societății civile energice și unei justiții independente, care poate proteja cetățenii țării și să pună capăt corupției, care a ținut Moldova captivă prea mult timp. Reformele reale în justiție și combaterea corupției sunt imposibile fără instituții puternice și independente(...) După cum au arătat sancțiunile impuse lui Vlad Plahotniuc, în această lună, SUA sunt angajate să ajute Moldova în combaterea corupției și îmbunătățirea statului de drept”, a spus Ambasadorul.

Amintim că la începutul lunii ianuarie, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție și are stabilită interdicția de a obține vize de intrare în SUA.