Igor Dodon susține că Guvernul Chicu a fost învestit la inițiativa sa și sugerează că aceasta îi dă dreptul să dea indicații Cabinetului de ministri, chiar dacă R. Moldova nu este o țară prezidențială. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul conferinței de presă.

Întrebat de jurnaliști de ce a declarat în cadrul unei emisiuni că a dat indicații Guvernului Chicu să ridice restricția impusă mașinilor cu numere transnistrene, Dodon a subliniat că nu a dat indicații, dar „a cerut” acest lucru.

„Noi muncim în echipă și faptul că cerem ori solicităm, nu-mi place cuvânt indicații că sună prea dur, dar când cerem este un lucru normal. Acest guvern este învestit la inițiativa președintelui. Nu este un guvern propus de o majoritate parlamentară, este un guvern minoritar și președintele și-a asumat riscul pentru această candidatură. Mă bucură că avem un dialog bun”, a declarat Dodon.

Amintim că Igor Dodon a dat peste cap teoria conducerii Guvernului, care spunea că interdicția aplicată mașinilor cu numere transnistrene nu a fost decât un simplu test. Acesta a recunoscut că i-a cerut Cabinetului Chicu să-și retragă inițiativa, după ce a discutat cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

„Niciun fel de restricţii nu trebuie să fie. De aceea, săptămâna trecută, când au apărut primele informaţii că ar putea fi o oarecare blocare a circulaţiei, eu am luat telefonul şi imediat l-am sunat pe Krasnoselski şi am convenit că acest subiect trebuie exclus din agendă. Respectiv, au fost indicaţii către Guvernul Republicii Moldova, ştiu că au fost indicaţii şi pe malul stâng şi practic, această problemă, la etapa actuală este exclusă”, a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Amintim că autorităţile de la Chişinău au aplicat interdicţia, după ce Tiraspolul a refuzat să se conformeze legii din 2018 care stabileşte că mijloacele de transport din stânga Nistrului vor fi admise în traficul rutier internațional doar dacă dispun de certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre şi au aplicat semnul distinctiv al statului – "MD"!. Guvernul nu anticipează o eventuală problemă, asta deşi scenariul de mai sus s-ar putea întâmpla.