Deputatul ACUM, Iurie Reniță, susține că Igor Dodon „a substituit toate instituțiile statului, atribuindu-și demonstrativ funcțiile și responsabilitățile acestora fie că e vorba de guvern, de ministere și, cel mai grav, de cele din domeniul justiției și, în mod special, a procuraturii”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Reniță afirmă că „Dodon, în locul procuraturii și a altor instituții de investigare, dă verdictul final că atât el cât și PSRM sunt „busuioc numai bun de pus la icoane”, că ei sunt imaculați și neprihăniți”. Deputatul face referire la declarațiile lui Dodon din emisiunea „Președintele răspunde”.

„Instituțiile statului au verificat deja și au confirmat că, de fapt, nu sunt niciun fel de încălcări. Eu încurajez colegii mei din PSRM să se adreseze la Procuratura Generală pentru a avea mai multă claritate în acest sens. De ce au pornit aceste investigații, de ce se fac aceste presiuni?”, spune Dodon în emisiunea sa.

„Este mult prea evident că Igor Dodon o face intenționat și cu anticipare pentru a influența deciziile ulterioare ale instituțiilor statului, abilitate prin lege să dea astfel de verdicte. De parcă procuratura ar fi o sucursală a președinției sau a PSRM-ului, Dodon menționează, fără vreo constrângere de ordin legal sau moral, că instituțiile statului deja l-au informat că PSRM și el nu au nicio atribuție cu finanțările din exterior, inclusiv din Bahamas, iar toată vina o poartă doar Plahotniuc și ex-procurorul Morari”, menționează Reniță.

Fostul diplomat îi cere procurorului general Stoianoglo să confrunte într-o manieră responsabilă și imparțială, declarațiile șefului statului cu prevederile legale și constituționale.

„Oare Constituția Republicii Moldova îi permite lui Igor Dodon să aibă acest comportament absolut iresponsabil, ignorând cu bună știință și în mod sfidător prevederile legii supreme a statului nostru? Cu certitudine, Igor Dodon a acaparat deja toate instituțiile statului; pentru el nu mai există separarea puterilor în stat, nu mai există Constituție și respect față de cetățeni și de țara, al care-i președinte pretinde că este”, spune Reniță.