În rezultatul apariției unui focar de gripa aviară înalt patogenă (tipul A subtipul H5) în regiunea Vinnița, Ucraina , ANSA restricționează temporar importul păsărilor de curte, a păsărilor ținute în captivitate sau a altor păsări, precum și al produselor și subproduselor obținute de la acestea, provenite din regiunea Vinnița, Ucraina, potrivit unui

În baza Ordinul nr. 29 din 24 ianuarie 2020 Cu privire la aplicarea măsurilor speciale de protecție împotriva introducerii și răspândirii gripei aviare pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu data de 24.01.2020 nu vor fi admise pentru import mărfurile specificate provenite din regiunea Vinnița, Ucraina.

Astfel, agenții economici importatori  vor depune o cerere  referitoare la intenția de import a mărfurilor specificate în pct. 1 al prezentului Ordin, nu mai târziu cu 5  (cinci) zile lucrătoare la ghișeul unic ANSA pentru analiza situației epizootice.

La fel vor fi aplicate măsuri de supraveghere sporite pentru a nu admite răspândirii gripei aviare pe teritoriul Republicii Moldova.