Liderii Partidului Democrat din Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au avut astăzi întrevederi cu noul reprezentant special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting. Aceștia au discutat cu ambasadorul OSCE despre viziunile asupra reglementării transnistrene și despre ultimele evoluții din dosarul transnistrean.

Preşedintele PDM, Pavel Filip, însoţit de un grup de deputaţi, l-a felicitat pe ambasador cu ocazia preluării mandatului de Reprezentant Special, remarcând contribuţia sa anterioară în calitate de actor-cheie din partea UE în formatul negocierilor 5+2.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre ultimele evoluţii în dosarul transnistrean, calitatea dialogului în procesul de negocieri şi priorităţile pentru perioada următoare. Au fost trecute în revistă progresele înregistrate pe această dimensiune în perioada Guvernului Filip, inclusiv cele legate de terenurile fermierilor, diplome, şcoli, circulaţie. Liderul democrat a reafirmat angajamentul de a susţine şi a apăra în continuare integritatea şi securitatea Republicii Moldova.

Totodată, în această după masă, președintele PAS, Maia Sandu, a avut o întâlnire cu Thomas Mayr-Harting.

„În cadrul întâlnirii, Maia Sandu a vorbit despre cazul Rjavitin, tânărul dispărut acum o lună în regiunea transnistreană și a solicitat misiunii OSCE sprijin pentru eliberarea lui și protejarea altor cetățeni ai Republicii Moldova de pe malul stâng. Președinta PAS a menționat necesitatea reluării acțiunilor de combatere a contrabandei și corupției în regiunea transnistreană ca precondiție pentru avansarea în identificarea unei soluții”, se menționează într-un comunicat al PAS.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, i-a vorbit lui Harting despre ultima cedare rușinoasă a Chișinăului în fața Tiraspolului.

„Năstase a menționat că acceptarea numerelor de înmatriculare neutre pentru automobilele din Transnistria e un compromis îndelung negociat între Chișinău și Tiraspol, cu medierea Misiunii OSCE, iar autorizarea aceste permisiuni s-a făcut prin adoptarea unei legi de către Parlamentul RM (N.170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative), ceea ce înseamnă că suspendarea acestei legi este competența Parlamentului, și nu acțiunea Președintelui I.Dodon”, se arată în comunicatul PPDA.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, se află în Republica Moldova în perioada 21-23 ianuarie. Mâine acesta va merge la Tiraspol, unde va avea discuții conducerea de la Tiraspol.