Noul reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a răspuns evaziv de ce Misiunea OSCE în Republica Moldova a sugerat diplomatic Chișinăului, prin gura lui Claus Neukirch, să renunțe la aplicarea legii care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să traverseze granița Republicii Moldova spre Ucraina.

În urma unei întrevedere la Chișinău cu vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, Mayr-Harting a făcut declarații pentru presă. Întrebat de ce OSCE-ul a luat această poziție în „războiul plăcuțelor” cu Tiraspolul, ambasadorul OSCE a răspuns evaziv folosind un limbaj diplomatic de lemn.

„Nu vreau să comentez asupra terminologiei, pe ai cui umeri se află problema. Pot doar să spun că decizia cu privire la numerele neutre a însemnat un progres important și un imbold. Consider predecesorul meu, Franco Frattini ar trebui să fie mândru de această decizie. Acest pas a fost făcut pentru facilitarea liberei circulații. Pot înțelege interesul ambelor părți cu privire la numărul crescând de șoferi care cu asemenea numere neutre, pentru că scopul acestora este de a facilita circulația liberă. Sperăm că asta va face mai simplă și mai ușoară traversarea frontierei moldo-ucrainene pentru șoferi. În acest sens lucrăm cu ambele părți pentru a construi ce a fost atins”, a spus Thomas Mayr-Harting.

La insistența reporterului DESCHIDE.MD, Harting a fost rugat să dea un răspuns exact la întrebare, însă diplomatul a repetat primul răspuns.  

„Încă o dată subliniez că aceste numere neutre au fost introduse pentru a facilita libera circulație, inclusiv transportul de persoane în conformitate cu legislația internațională. Văd întreg acest proces ca fiind bazat pe încurajare. Noi continuăm să încurajăm oamenii de pe celălalt mal al Nistrului pentru a aplica pentru aceste numere neutre. Eu pot doar să repet că noi putem să vedem posibilă circulația în interiorul țării, dar și în exterior, iar asta ar putea necesita rezolvarea altor probleme care nu au fost rezolvate anterior”, a repetat Harting.

ssssssssssssssssAmintim că în declarația sa privind „războiul plăcuțelor”, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a menționat că își exprimă „îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente care pot afecta negativ libertatea de mișcare a populației de pe ambele maluri ale Nistrului. (...) Am încredere deplină în sentimentul de responsabilitate și de rațiune al ambelor părți...”. „Evoluțiile” au constat din două componente, aplicarea legii de către Chișinău care interzice mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova și răspunsul Tiraspolului care a anunțat că va interzice mașinilor cu numere MD, tranzitarea regiunii separatiste.