Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, susține că viitorul țării trebuie să fie în Uniunea Europeană. Șeful statului a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldpres că dacă moldovenii ar fi tot atât de înțelepți și consecvenți ca balticii, astăzi ar avea securitatea și libertatea dorită.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, susține că viitorul țării trebuie să fie în Uniunea Europeană. Șeful statului a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldpres că dacă moldovenii ar fi tot atât de înțelepți și consecvenți ca balticii, astăzi ar avea securitatea și libertatea dorită.

Personal văd viitorul R. Moldova numai în familia țărilor Uniunii Europene, noi am fost și în alte uniuni și știți cu ce ne-am ales. Acum sîntem în stare să ne organizăm viața la nivelul altor societăți și state. Țările care s-au dezvoltat în aceleași condiții (mă refer la Țările Baltice) astăzi sînt membre ale UE, NATO, care le asigură securitatea și libertatea pe care ni-o dorim și noi. Apare întrebarea: De ce nu am procedat așa? De ce nu am fost și noi ca balticii: înțelepți și consecvenți? Atunci cînd ne vom maturiza la nivelul acestor țări, vom avea aceleași succese și vom deveni membri ai Uniunii Europene. Constat faptul că exportul în UE reprezintă, în prezent, 70%, aceasta fiind o cifră impunătoare, chiar dacă avem foarte multe piedici venite, știm cu toții din partea cui, deoarece nu se dorește să ieșim de sub influența Rusiei. Sigur, este necesar ca R. Moldova să aibă relații bune și prietenești cu Rusia, însă trebuie să fim independenți așa cum noi dorim, nu cum ne dictează cineva”, a declarat el.

Nicolae Timofti și-a amintit și de primii ani de la proclamarea Independenței. Potrivit lui, aceasta a fost un act major de curaj din partea deputaților Parlamentului.

Am purces la formarea unei justiții independente, ne-am debarasat de acele principii nocive, care aveau o altă semnificație decît cele de drept, iar acest lucru ne-a dat posibilitate să readucem încrederea cetățenilor în faptul că își pot apăra drepturile. Cu regret, există și în acest domeniu greșeli. Totuși, în ultimul timp se depun eforturi pentru a porni pe calea corectă. Viitorul țării este în mîinile noastre, și dacă împreună vom găsi acea cale care ne va permite într-adevăr să fim liberi, atunci așa și vom trăi – liber”, a spus șeful statului.