Deputații PAS sunt nemulțumiți că subiectul privind reținerea tânărului Alexandru Rjavitin de separatiștii de la Tiraspol nu a fost inclus pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. Aceștia susțin că Dodon „tranzacționează” cu liderii separatiști interesele Republicii Moldova, pentru ca la alegerile prezidențiale așa-zisele autorități să-i asigure un număr cât mai mare de votanți.

„La Consiliul Suprem de Securitate Dodon a vorbit despre ce vreți numai nu despre soarta cetățeanului Republicii Moldova, Alexandru Rjavitin, care mai bine de o lună zace în pușcăriile din Transnistria, fără ca autoritățile de la Chișinău să-i pese de soarta lui. Oare ce poate fi mai important ca viața și sănătatea unui cetățean al statului tău. Dodon tranzacționează interesele Republicii Moldova cu liderii transnistreni”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Deputatul spune că Dodon s-a umilit în fața lui Krasnoselski atunci când a negociat depășirea „blocajului” privind interzicerea automobilelor cu numere transnistrene în afara granițelor R. Moldova.

„Dacă e să te umilești, domnule președinte, în fața lui Krasnoselski oare n-o merită să o faci pentru o cauză cu adevărat nobilă, pentru ca cetățeanul Republicii Moldova să fie eliberat”, a mai afirmat Popșoi.

„La 16 ianuarie am avut o întrevedere cu reprezentanții OSCE unde am discutat despre Alexandru și despre fenomenul înrolării forțate în regiunea transnistreană a tinerilor. Am fost uimită să aflu că Misiunea OSCE în Republica Moldova nu deține, la moment, informații despre locul aflării lui Alexandru și că nu îi putem asigura nici asistență juridică, și nici asistență medicală, deoarece este nevoie de acreditare specială pentru aceasta pe teritoriul transnistrean. Accesul presei de la Chișinău este, la fel, interzis”, a declarat deputata PAS, Doina Gherman.  

Deputatul Oazu Nantoi a declarat că președintele Igor Dodon nu va întreprinde nimic pentru asigurarea respectării drepturilor omului în stânga Nistrului: „Comportamentul cinic al lui Dodon în raport cu cetățenii RM din stânga Nistrului, este dorința lui de a repeta scenariul, realizat de Plahotniuc în ziua de 24 februarie 2019, când peste 37 mii de votanți docili din stânga Nistrului au fost aduși, contra plată,  să voteze pentru candidații doriți de Plahotniuc. Și asta în pofida faptului că el este tratat cu dispreț de stăpânii reali ai Transnistriei. 

Amintim că azi, 21 ianuarie, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate.