„Omuleții verzi” pot ateriza și în „Piața Victoriei” de la București, dacă doresc. Declarația a fost făcută de prim-ministrul, Ion Chicu, în cadrul unui interviu cu Europa Liberă.

Vorbind despre prognozele experților în securitate potrivit cărora construcția unui aeroport la Bălți ar include o serie de riscuri pentru securitatea Republicii Moldova, cum ar fi o invazie a „omuleților verzi”, Chicu a spus că aceștia dacă își propun să vină aterizează unde doresc.

„Haideți să fim serioși, „omuleții verzi”, dacă au de venit, dar asta e așa o discuție sterilă, au de venit, ei aterizează unde doresc și pe Piața Victoriei dacă doresc aterizează. Ce trebuie să le faci aeroport ca ei să vină? Sau unde au fost, ei au aterizat pe aeroporturi? Astea sunt discuții, știți, așa, ca să nu... Noi vorbim de lucruri serioase, vorbim de dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. Ori fără infrastructură - fie drumuri, aeroporturi, căi ferate -, noi nu avem cum să ieșim din situația în care suntem. Haideți să fim oameni înțelepți! Dacă e vorba de securitate, cineva ce crede la modul serios că noi o să luptăm acum cu nu știu ce, cu parașutiști, cu desanți sau cu ce? Noi avem, bineînțeles, acorduri, securitate, nu așa se apără țara cu... dacă o să mai deschidem o autostradă de opt benzi și acolo aterizează avionul. Despre ce discutăm noi? Despre lucruri chiar uneori ilare, nu vă supărați...”, a spus Ion Chicu.

Chicu este convins că construcția unui aeroport la Bălți sporește riscul invaziei „omuleților verzi”.

„Haideți că am auzit și eu istoria asta cu „omuleții verzi”, „albaștri” sau nu știu de care culoare. Ce, dacă noi mai avem un aeroport, riscul că „omuleții verzi” aterizează acolo este mai mare? De ce nu ar ateriza la Chișinău?”, se întreabă Chicu.

Precizăm că Piața Victorie din București este la fel de importantă pentru capitala românească cum ar fi Piața Marii Adunări Naționale pentru Chișinău.

Totodată, ținem să amintim că termenul de omuleți verzi se referă la soldați ruși mascați în uniforme armate verzi nemarcate și care poartă arme militare și echipamente moderne rusești care au apărut în timpul crizei din Ucraina din 2014. Termenul a fost folosit pentru prima dată în timpul Anexării Crimeei de către Federația Rusă, când acești soldați au ocupat și au blocat Aeroportul Internațional Simferopol, majoritatea bazelor militare din Crimeea și parlamentul din Simferopol. 

De asemenea, mai reamintim că în 2004, România devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord Atlantice (NATO). Despre o invazie a „omuleților verzi” se cunoaște în special în fostele state sovietice, dar niciodată în vreun stat membru NATO.

Nota redacției: Premierul Chicu a fost acela care a folosit primul expresia „tovarăși” cu referire la reporterii redacției noastre: „tovarășii de la Deschide”. S-a întâmplat în cadrul unei conferințe de presă când Ion Chicu, vădit supărat de o întrebare a reporterului nostru, și-a permis să ne eticheteze drept „obraznici” și „tovarăși”.