Deputații Platformei „Demnitate și Adevăr” cer convocarea în regim de urgență a sesiunii extraordinare a Parlamentului în vederea audierii ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, precum și a conducerii ANRE și Consiliului Concurenței. Motivul invocat de parlamentari – situația în domeniul transportului de pasageri după majorarea tarifelor la călătorii, majorarea recentă a prețurilor la carburanți, precum și modalitatea de organizare a licitațiilor privind efectuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor.

Potrivit deputaților, situația economică din Republica Moldova este una alarmantă în condițiile în care o mare parte a populației trăiește la limita subzistenței.

Emigrația masivă, cât și imposibilitatea statului de a acorda cetățenilor săi un trai decent acasă este rezultatul unei politici economice dezastruoase. În condițiile în care, Ministerul Economiei și Infrastructurii nu acordă o perspectivă de dezvoltare economică a statului, în ultima perioadă Ministerul vine cu un set de măsuri antipopulare, care înrăutățesc și mai mult stare economică a cetățenilor”, se menționează în solicitarea deputaților.

În ce privește majorarea tarifelor la transport, PPDA menționează că aceasta a fost efectuată fără analiza complexă a problemei domeniului transportării pasagerilor, fără ca să fie discutate aspectele legate de combaterea transportului ilicit, re-proiectarea rutelor naționale și locale în interesul cetățenilor și transportatorilor cu eliminarea haosului şi introducerea tichetelor electronice, reutilarea unităților de transport, crearea unui sistem național de management în transport și eliminarea transportul ilicit de pasageri, dar și crearea unui mecanism real de îmbunătățire a confortului în transport, urmat de creșterea graduală a tarifelor cu protejarea socială concomitentă a celor mai vulnerabile segmente ale populației.

Recent, în spațiul public și pe adresa deputaților au parvenit informații privind încălcarea normelor juridice privind organizarea licitațiilor pentru achiziții publice pentru lucrările de reabilitare și modernizare a drumurilor, care sunt pornite fără acoperirea financiară și nu prevăd supravegherea tehnică. La sărăcirea populației contribuie și scumpirea inexplicabilă și bruscă a carburanților, fără nici o justificare adecvată, care poate fi calificată drept acord anticoncurențial. Creșterea semnificativă a prețurilor la produsele petroliere va afecta economia țării și veniturile cetățenilor”, anunță deputații.

În acest sens, reprezentanții PPDA au solicitat convocarea „în regim de urgență” a sesiunii extraordinare a Parlamentului, cu o durată de 3 ore pentru audierea Ministrului Economiei și Infrastructurii, domnului Anatol Usatîi, precum și  conducerii ANRE și a Consiliului Concurenții.