Partea moldovenească nu a fost informată de Kiev în privința interzicerii mașinilor cu numere transnistrene în Ucraina începând cu data de 1 aprilie, așa cum a anunțat astăzi, 20 ianuarie, prim-ministrul, Ion Chicu.

Solicitați de DESCHIDE.MD, reprezentanții Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au subliniat că Guvernul de la Kiev nu a luat nicio decizie în acest sens și respectiv nu a avut despre ce informa partea moldovenească. 

„În mod oficial, partea moldovenească nu a fost informată, deși decizia cu privire la introducerea interdicției de intrare pentru mașinile cu numere transnistrene din 1 aprilie, se discută, se analizează. La nivelul Guvernului nu a fost luată o decizie oficială și în mod oficial nu am informat partea moldovenească”, a declarat reprezentantul oficial al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Alla Otvercenko.

Aceasta a confirmat că întrebarea se discuta încă în anul 2018, când au început să fie emise plăcuțele cu numere neutre pentru mașinile transnistrene.

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că din data de 1 aprilie 2020 Kievul interzice mașinilor cu numere transnistrene să intre în Ucraina, după ce Chișinăul a cedat în fața separatiștilor transnistreni renunțând la legea prin care mașinilor cu numere transnistrene le-a fost interzisă părăsirea hotarelor Republicii Moldova. Detalii AICI.

„Noi am oferit posibilitate cetățenilor noștri din stânga Nistrului să-și înregistreze automobilele cu numere neutre ca să poată accede în țările terțe. O parte din cetățenii transnistreni au făcut acest lucru, iar o parte nu. Am fost notificați de colegii noștri din Ucraina că de la 1 aprilie ei nu vor mai admite intrarea în țară a automobilelor transnistrene cu numere vechi. Respectiv colegii noștri din instituțiile statului au făcut un test de 10 zile pentru a vedea cum o să funcționeze aceasta în caz că nu trec. Ce va fi după 1 aprilie atunci când colegii noștri din Ucraina nu vor mai permite să se circule cu numere transnistrene rămâne să vedem”, a menționat Ion Chicu. 

Amintim că astăzi Chișinăul a renunțat la legea care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Biroul Politic pentru Reintegrare care specifică că încetează „regimul de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului”, așa cum a promis anterior Igor Dodon.

Despre aplicarea acestei legi din data de 10 ianuarie curent, Poliția de Frontieră a anunțat într-un comunicat de presă, fără a menționa că acesta este „temporară, de test”.

După ce Tiraspolul a anunțat că drept răspuns la această măsură „neprietenoasă” va interzice tranzitarea regiunii separatiste de mașinile cu numere MD și spiritele s-au încins, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a anunțat că aceasta este „o măsură temporară, de test”.

Ulterior și Igor Dodon a promis într-o convorbire telefonică cu liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că pentru soluționarea acestui blocaj Chișinăul va renunța la această măsură chiar de săptămâna viitoare, iar Tiraspolul îi va urma exemplul.