Anularea legii care interzice mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova, așa cum a anunțat Igor Dodon, este o rușine și o trădare a intereselor naționale a Republicii Moldova. De această părere sunt deputații Platformei DA și Partidului Acțiune și Solidaritate, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi.

„Ceea ce s-a întâmplat este mai mult decât rușine, este trădarea intereselor Republicii Moldova. Așa arată politica cedării, noi nu o dată am atenționat autoritățile, regimul vechi, că cedările unilaterale de gen numere neutre de înmatriculare, recunoașterea diplomelor și în general acești pași mici care au adus la rușinea mare”, a declarat Alexandru Slusari pentru DESCHIDE.MD

Miahai Popșoi susține că cedările făcute de Dodon în favoarea Tiraspolului sunt în schimbul ajutorului la alegerile prezidențiale.

„Nu e lege. E o decizie a guvernului. Oricum ori este dovadă incompetenței și neprofesionalismului ori face parte din arsenalul de tertipuri pe care le utilizează Dodon pentru a se poziționa drept salvator, rezolvând o problema creată tot de el. Asemenea trucuri Orwelliene vor fi multe în acest an, iar Dodon mizează pe autobuzele pline de voturi furnizate de Gusan, Krasnoselski și curatorii lor de la Kremlin. El va fi gata să cedeze orice pentru a-și asigura un nou mandat”, a menționat Mihai Popșoi pentru DESCHIDE.MD.

Totodată, Alexandru Slusari susține că grație acestor cedări ale Chișinăului de-a lungul anilor regimul separatist de la Tirsapol reușește să supraviețuiască și să se întărească.

„Este o politică premeditată, această regiune separatistă demult ar capitula dacă Chișinăul nu ar face aceste cedări, ea s-ar sufoca economic. Noi am făcut doar cedări fără a primi nimic, astfel noi am întărit regimul secesionist. Iată că asistăm la încă o trădare, dar la altceva nici nu ne putem aștepta, fiindcă avem la putere un regim care acționează în interesele altui stat, ci nu în interesele Republicii Moldova. Nici regimul precedent nu a fost în acest sens mai bun, cu părere de rău”, a mai declarat Slusari.

Vicepreședintele Parlamentului afirmă că nu știe cum au de gând socialiștii să anuleze această lege.

„Aceasta doar Parlamentul o poate face. Nu știu cum o să fie procedural. Noi o să cerem ca cât mai curând să fie convocată o ședință a Comisiei parlamentare pentru securitate și să discutăm subiectul respective”, a conchis Slusari.

Amintim că despre aplicarea acestei legi din data de 10 ianuarie curent, Poliția de Frontieră a anunțat într-un comunicat de presă, fără a menționa că acesta este „temporară, de test”.

După ce Tiraspolul a anunțat că drept răspuns la această măsură „neprietenoasă” va interzice tranzitarea regiunii separatiste de mașinile cu numere MD și spiritele s-au încins, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea a anunțat că aceasta este „o măsură temporară, de test”.

Peste o oră și Igor Dodon ar fi declarat într-o convorbire telefonică cu liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că pentru soluționarea acestui blocaj Chișinăul va renunța la această măsură chiar de săptămâna viitoare, iar Tiraspolul îi va urma exemplul.