Igor Dodon anunță că nu s-a implicat și nici nu se va implica în dosarul pornit pe numele șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în același timp nu ezită să-l acuze de faptul că a instrumentat „cele mai grave” dosare politice la comanda fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc.

Într-o intervenție live pe rețele sociale, Dodon a declarat că cunoaște foarte bine „ce au făcut mai mulți procurori și judecători pe timpul guvernării lui Plahotniuc”.

Apropo, personajul respectiv tot era calificat ca procurorul lui Plahotniuc. Luați cele mai grave dosare care au fost, în mare parte au fost deschise și duse de această persoană. Nu vreau să comentez este el sau nu este vinovat, cu aceasta trebuie să se clarifice justiția. Dar, când văd că o parte din media, o parte din activiști îi iau parte... până acum, până în luna iunie 2019 îl declarau că este omul lui Plahotniuc și deschide dosare politice la comandă, dar acum îl fac erou. Păi, voi определитесь (decideți – nota red.). Atunci a fost rău iar acum bun? Toți trebuie să răspundă în fața legii”, a menționat el.

Potrivit lui Dodon,„încercarea de a specula precum că președintele este implicat este un truc prin care se încearcă să se victimizeze”.

Este anchetă, este procurorul general, este judecățile – lasă-i să se clarifice. Eu nu m-am implicat, nu mă implic și nu mă voi implica în aceste procese”, a precizat el.

Amintim că, întrebat de jurnaliști de la cine a fost comanda politică ca acesta să fie reținut, Viorel Morari a spus că este „de la președintele statului, Igor Dodon și conducerea Procuraturii Generale, inclusiv și a unor adjuncți ai procuraturii”.

Detalii: Viorel Morari: Am fost reținut la comanda politică a lui Igor Dodon

De precizat că în ultima perioadă Procuratura Anticorupție a început investigarea dosarelor care-l privesc pe Dodon și oameni săi din PSRM. Mai exact, este vorba despre finanțarea socialiștilor din Federația Rusă, fapt confirmat de Dodon în cadrul unei discuții cu Vlad Plahotniuc.

Detalii: Reluarea dosarului pe finanțarea externă a PSRM, cauza înlăturării din funcție a lui Morari

Menționăm că la 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău.

Detalii: Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut pentru 72 de ore

Detalii: ULTIMA ORĂ // Ce spune Alexandr Stoianoglo, șeful PG, despre reținerea lui Viorel Morari

Anterior, șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană urmărește cu atenție modul în care au loc procesele penale din ultimele luni în R. Moldova și spune că cetățenii merită să trăiască într-o țară fără corupție, protejați de instituții în care pot avea încredere. Mesajul său a fost făcut în contextul reținerii șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Michalko a menționat că în ultimile luni unii procurori au făcut pași importanți privind investigarea cazurilor răsunătoare și atenționează că este nevoie de oameni cu adevărat pregătiți care să ofere rezultate reale.

Detalii: Mesajul lui Peter Michalko în contextul reținerii lui Viorel Morari