Vicepreședintele Partidului Unității Naționale, Ana Guțu, a fost numită secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României. Despre aceasta a anunțat europarlamentarul și președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

„Premieră pentru România! Prim-ministrul României a numit-o pe doamna Ana Guțu, profesor universitar din Chișinău, în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova. Este un mesaj puternic pe care țara noastră îl transmite românilor de peste Prut! Trebuie să-i mulțumesc premierului Ludovic Orban pentru că a respectat angajamentul asumat și a creat, în premieră, această structură guvernamentală cu un rol esențial în impulsionarea relațiilor dintre cele două state cu trecut și viitor comun”, scrie Tomac pe pagina sa de Facebook. 

În prezent, Ana Guțu este președintă la Institutul Superior de Studii Franceze, profesor asociat în Școala Doctorală de Studii de lingvistică romano-germanică și literatură universală și comparată a Universității de Stat din Moldova și Membru Onorific pe viață al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din 2015.

La începutul anului 2017 Ana Guțu a început discuțiile cu Anatol Șalaru, exclus din Partidul Liberal și demis din funcția de ministru al apărării, în vederea fuzionări echipelor politice ale ambilor lideri. La 11 iunie 2017 are loc un congres extraordinar al Dreptei, în cadrul căruia este decisă schimbarea denumirii partidului din ”Dreapta” în ”Partidul Unității Naționale” (PUN). Congresul a votat și unele modificări la Statut - este introdusă funcția de președinte de onoare și președinte executiv. Ana Guțu demisionează din funcția de președinte al Dreptei și este aleasă în funcția de prim-vicepreședinte al PUN.