Reforma justiției și retragerea trupelor ruse de ocupație din teritoriile din stânga Nistrului nu reprezintă o prioritate pentru Partidul Socialiștilor în anul 2020. De această părere este secretarul general al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, potrivit căruia problemele din justiție „s-au rezolvat” odată ce PSRM a preluat conducerea în R.Moldova.

Sub atenta privire a lui Igor Dodon, PSRM-ul și-a stabilit prioritățile pentru anul 2020 și în stil sovietic se angajează să apere statalitatea Republicii Moldova. Pentru Igor Dodon și PSRM prezența armatei ruse nu amenință statalitatea Republicii Moldova iar retragerea trupelor, definite de CCM ca fiind trupe de ocupație, nu figurează printre prioritățile acestei formațiuni auto-declarat stataliste. În schimb, PSRM-ul se angajează plenar să nu permită participarea ostașilor moldoveni la exercițiile ”desfășurate sub egida blocurilor militar-politice”, adică a NATO. Socialiștii se jură că vor apăra independența și suveranitatea Republicii Moldova dar uită că Republica Moldova pe lângă ”stat independent și suveran” este și ”stat unitar și indivizibil”. Nu au nici o prioritate legată de scoaterea raioanelor din estul republicii de sub ocupația rusă și nu sunt preocupați de reintegrarea țării”, a menționat Anatol Șalaru.

Politicianul susține că Dodon este mai mult preocupat de „neutralitate virtuală” și „soarta funcționării limbilor”, în timp ce cetățenii masiv părăsesc teritoriul Republicii Moldova.

În timp ce din Republica Moldova se emigrează masiv iar localități și zeci de mii de familii se pustiesc, PSRM și Igor Dodon vor garantarea neutralității încălcată tocmai de partenerii actualei guvernări: Federația Rusă. Pentru președintele RM nu miile de copii care cresc fără părinți sunt importanți, nu bătrânii care mor fără să-și vadă copii plecați prin lumea mare pentru o bucată de pâine contează ci virtuala neutralitate care-i folosește Republicii Moldova precum bâta în mâna mortului. De asemenea, PSRM este profund preocupat de soarta funcționării limbilor, în special de cea rusă, cu toate că profesorii migrează pe un capăt iar școlile se închid din lipsa elevilor. Totodată, eliminarea legii anti-propagandă și oferirea spațiului mediatic Federației Ruse este și ea o prioritate pentru PSRM”, precizează șecretarul general al PUN.

În ce privește situația din domeniul justiției, Anatol Șalaru atrage atenția asupra faptului că în documentul prezentat de PSRM cu prioritățile pentru anul 2020, acest punct nu se regăsește printre obiectivele formațiunii.

Cel mai interesant lucru însă în prioritățile asumate de Dodon și socialiști este lipsa justiției din preocupările PSRM, deci și ale președintelui, pentru anul 2020. Se pare că pentru Dodon și batalionul socialist din parlament problema justiției s-a rezolvat o dată cu preluarea instituțiilor statului. Justiție corectă, stat de drept, drepturi civile pur și simplu nu există în preocupările PSRM. «Viziunea» prezentată de PSRM pentru 2020 reprezintă prioritățile Federației Ruse nu prioritățile statului Republica Moldova și cu atât mai puțin ale cetățenilor săi. Singurele priorități ale lui Dodon și ale PSRM sunt reîntoarcerea Republicii Moldova în lumea rusă reprezentată azi de Uniunea Euroasiatică și perpetuarea la putere!”, a menționat Șalaru.

Detalii: PSRM și-a stabilit obiectivele: În 2020 se apucă de limbă și legea „anti-propagandă”