În data de 14 ianuarie curent, la sediul Misiunii OSCE din or.Tiraspol, a avut loc o nouă şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

În cadrul întrevederii, reprezentantul politic de la Chișinău a abordat tematica respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, fiind reiterate cazuri individuale, inclusiv cele ale cetățenilor Republicii Moldova Alexandr Rjavitin și Oleg Horjan, cu apelul implicării active în vederea restabilirii și protecției drepturilor fundamentale ale acestora.

Vezi și: Tiraspolul confirmă reținerea lui Alexandru Rjavitin. De ce este acuzat și unde se află tânărul

Cu același prilej au fost evidențiate și o serie de probleme stringente cu care se confruntă în prezent unii agenți economici din Republica Moldova în desfășurarea activităților comercial-economice în regiune și locuitorii din Zona de Securitate în contextul impunerii acestora de către exponenții așa-numitelor structuri de la Tiraspol la plata unor tarife unilaterale și neargumentate.

Au fost trecute în revistă și prioritățile pentru perioada imediat următoare și subiectele actuale pe marginea cărora va continua dialogul întru identificarea unor soluții viabile, fiind punctate și proiectele de decizii protocolare ce figurează pe agenda negocierilor și urmează a fi definitivate și formalizate la nivelul specialiștilor de profil.

De asemenea, s-a remarcat necesitatea impulsionării activității grupurilor de lucru sectoriale, fiind discutată și perioada întrevederilor în care se vor convoca unele grupuri în regim prioritar, printre acestea enumerându-se experții din sfera transportului feroviar și auto, economie, farmaceutică, veterinar-fitosanitară ș.a.

Reprezentantul politic din partea Chișinăului, Vicepremierul Flenchea A. a subliniat necesitatea continuării interacțiunii în formatele de negocieri existente în vederea implementării angajamentelor asumate și soluționării dificultăților cu impact major asupra populației de pe ambele maluri ale Nistrului.