Un funcționar din cadrul Preturii sectorului Centru (mun. Chișinău) riscă amendă sau chiar privarea dreptului de a-și desfășura activitatea pentru un termen de până la un an pentru că i-a răspuns unui petiționar în limba română, și nu în limba rusă cum a solicitat ultimul. Dosarul a ajuns pe masa magistraților Curții Constituționale.

Potrivit materialelor cauzei, un specialist principal din cadrul Preturii Centru, în urma examinării a unei petiții, a fost solicitat să răspundă în limba rusă, însă, funcționarul a expediat răspunsul în „limba de stat”. Pe acest caz a fost întocmit un proces contravențional, funcționarul fiind acuzat de „nerespectarea Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”.

În cadrul ședinței de judecată, funcționarul a menționat că nu se consideră vinovat și nu a comis careva abateri legale. Totodată, avocații funcționarului au remarcat că acuzațiile aduse ar contravine mai multor prevederi ale Constituției Republicii Moldova.

Prin decizia Judecătoriei Chișinău, a fost ridicată excepția de neconstituționalitate a prevederilor Codului contravențional imputate funcționarului, iar cazul a fost expediat Curții Constituționale pentru verificare.

Totodată, magistrații au suspendat examinarea cauzei contravenționale privind învinuirea funcționarului până la pronunțarea Curții Constituționale.