Deputatul ACUM, Iurie Reniță, a oferit detalii despre înregistrarea sonoră de la Parlament din seara zilei de 7 iunie 2019, când în cadrul blocului ACUM s-a discutat despre necesitatea acceptării coaliției PSRM-ACUM. Reniță, susține că discuțiile au fost purtate „în controversă în spiritul democrației și a diversității de opinii”.

Deputatul menționează că atunci și el a agreat o alianță temporară cu PSRM, ca unică soluție de debarcare a lui Plahotniuc. Totodată, Reniță amintește că și-a expus de nenumărate ori temerile, și anume că prin această mișcare se va face transferul de putere de la Plahotniuc la Dodon, ceea ce s-a întâmplat peste câteva luni.

„De vreme ce Plahotniuc a fost debarcat, nu cred că mai era cazul de mers, în mod regulat, la palatul sultanesc al lui Dodon pentru plocoane. Chiar și dacă era ceva foarte important de discutat, trebuia să vină Dodon la Parlament sau la Guvern și nu viceversa. Nu s-a reușit (poate nici nu s-a dorit!) ca greul discuțiilor să aibă loc in cadrul parlamentului, cu participarea Zinaidei Greceanâi și a fracțiunii socialiștilor, și nu la sediul președinției cu Dodon”, scrie Reniță.

Deputatul mai spune că în înregistrarea primită de la persoane necunoscute este și o secvență unde deputați din Blocul ACUM îl elogiază pe un pretendent socialist la funcția de ministru de Externe.

„Excepțiile mele s-au referit în mod special la nevotarea Zinaidei Greceanâi la funcția de speaker, la trecerea SIS-ului și SPPS-ului în subordonarea directă a lui Dodon și a Ministerului Apărării la socialiști. Cunosc toți colegii din blocul ACUM cum eu am insistat permanent ca Ministerul de Externe să nu ajungă, în niciun caz, pe mâna lui Dodon, deși erau deputați care îl elogiau pe pretendentul socialist la această funcție că ar fi o personalitate, recunoscută pe plan internațional și că n-ar exista niciun pericol!”, mai menționează Reniță.

Legiuitorul afirmă că el și alți deputați ACUM au aflat din presă cine sunt membrii Cabinetului de miniștri Sandu, pe care l-au girat.

„Oare cum te-ai simți tu, ca deputat al blocului ACUM, care ai girat un guvern ACUM-ist, să afli a două zi din presă cine sunt unii dintre miniștrii și secretarii de stat ai guvernului „tău”? De ce s-a procedat în acest mod, chiar nu am nicio explicație sau justificare? Și nu că ar fi vorba doar de mine, ci și de alți colegi din bloc, care se aflau într-o situație similară”, mai declară Reniță.

Din momentul acelor negocieri, spune Reniță, s-a conturat o tendință foarte periculoasă, care s-a manifestat pregnant pe toată perioada guvernării ulterioare.

„Deși cu un guvern dominat numeric de ACUM, cel care a beneficiat cel mai mult de această guvernare a fost anume Igor Dodon”, conchide deputatul.

Iurie Reniță lasă să se întrevadă că ar putea renunța la publicarea înregistrării de 5 minute și 09 secunde.

„Trebuie să recunosc că nici eu nu am luat în calcul toate sensibilitățile pe care putea să le genereze referirea mea la existența respectivei înregistrări sonore. Dincolo de interesul firesc pe care l-au manifestat cetățenii și alegătorii noștri, difuzarea publică a acestei înregistrări sonore ar implica (atât sub aspect moral cât și etic) obținerea obligatorie a asentimentului tuturor participanților la acea discuție. Cu atât mai mult că e vorba de o discuție internă a blocului ACUM și nicidecum de una publică”, spune Reniță.

Amintim că la 6 ianuarie, deputatul PPDA, Iurie Reniță, a declarat că deține o înregistrare de la Parlament din seara zilei de 7 iunie 2019, atunci când în cadrul blocului ACUM s-a discutat despre necesitatea acceptării coaliției PSRM – ACUM.